nieuwsbrief
menu Asset 14

Wat ze doen (in het Europees Parlement)

Artikel Gastbijdrage
Mail

Dat wat het Europees Parlement zoal doet, geïllustreerd.

Vaak genoeg doe je dingen zonder te weten waarom je ze eigenlijk precies doet. Die studie geschiedenis; je kunt er toch geen baan in vinden. De diepe blik in het whiskyglas op een dinsdagavond – bij het ontwaken de volgende dag neem je je voor dat dit echt nooit meer zal gebeuren.

Stemmen voor het Europees Parlement is er nog zo een. Ja natuurlijk, dat dient een hoger moreel doel: het feest der democratie! Ieder ijverig Europees burger dient zijn stem te laten horen, power to the people en zo. Hartstikke waar natuurlijk, maar weet je ook waarvoor je dan precies stemt? Want wat doét dat Europees Parlement eigenlijk precies? De theorie is eenvoudig: het Europees Parlement is het democratisch verkozen instituut van de Europese Unie. De Europarlementariërs onderhandelen met de Europese Commissie en de Raad van Ministers over beslissingen die in heel Europa moeten gaan gelden. Door te stemmen op 22 mei, kunnen we dus invloed uitoefenen op wat er in heel Europa gebeurt. Dat is toch niet mis.

Deze Europese boodschap blijkt echter niet zo te beklijven. Gek? Mwah. De Euro heeft ons weinig goeds gebracht – althans, zo lijkt het volgens velen – en een concreet verhaal over wat het betekent om Europeaan te zijn ontbreekt. Bovendien weten we amper wat er verder in Brussel gebeurt - we merken er toch ook niets van?

Sophia Twigt, Daphné Dupont-Nivet en Anne van Mourik hopen met het project Wat Ze Doen - zonder het brein van de lezer nodeloos af te matten - een bescheiden bijdrage te leveren aan de kennis over de invloed die het Europees Parlement uitoefent op ons dagelijks leven. In aanloop naar de verkiezingen illustreren ze bekende en minder bekende zaken waarmee de vertegenwoordigers zich bemoeien. Een kleine greep uit de beelden.

-

Mochten deze illustraties je bekoren en wil je er meer zien, of kun je niet precies uitvogelen wat er nu eigenlijk wordt afgebeeld, neem dan een kijkje op watzedoen of whattheydo.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons