nieuwsbrief
menu Asset 14

Kid Snippets

Artikel Maartje Smits
Mail

De Kid Snippets filmpjes zijn zo verslavend dat het Maartje weken kostte om er iets over te schrijven en jij dit artikel waarschijnlijk niet gaat uitlezen.

“So… do you want the... eh… do you want the pinguïn?”, vraagt de deur-aan-deur verkoper enigszins vertwijfeld. “Jep”, antwoordt de man. “Okay.”

In The Salesman probeert de verkoper een pinguïn te verkopen. De klant heeft liever een vogel, maar die is helaas al gekocht door de buurman, een bankovervaller. In het kort is dat de verhaallijn van een van de leukste afleveringen van Kid Snippets, een webserie waarin kinderen scripts maken die door volwassen acteurs worden uitgevoerd. Twee kleuters krijgen een onderwerp als pestkoppen, een sollicitatiegesprek of cowboys toegewezen en beginnen meteen te improviseren. De acteurs playbacken hun tekst en voeren de impliciete regieaanwijzingen op alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Pinguïns zijn koddige dieren. Met zo’n miniatuurober op de set heb je weinig nodig om een grappig filmpje te maken. Toch is het terloopse shot waarin de pinguïn opeens achter de verkoper op het tuinpad staat, niet eens de grappigste scène in het filmpje. De combinatie van de onvoorspelbare, fantastische verhaallijnen en de ernst waarmee dit briljante absurdisme is uitgevoerd, levert hilarische korte filmpjes op die zeer verslavend zijn.

Zo verslavend dat het me weken heeft gekost om dit artikel te schrijven omdat ik telkens nieuwe filmpjes bleef aanklikken. Ik ben me er dan ook van bewust dat de meeste lezers deze tekst niet tot het einde zullen lezen. Toch zal ik mijn best doen om hier uiteen te zetten wat deze filmpjes zo goed maakt.

Het naspelen van een verhaal als een theatrale karaoke kennen we natuurlijk van Drunk History, waarbij mensen over een historische gebeurtenis vertellen terwijl ze dronken zijn. Gelijk de talloze YouTube-hits van meisjes die net uit narcose komen nadat hun verstandskiezen getrokken zijn, lijken we het grappig te vinden wanneer mensen de controle hebben verloren en alle remmingen loslaten. Dit zegt waarschijnlijk meer over onze maatschappij dan dat we daadwerkelijk grappiger zijn wanneer we in (slaap)dronken toestand verkeren.

De filmpjes The Salesman, The Bank en Drivers Ed zijn zo geestig omdat ons een spiegel wordt voorgehouden. De kinderen vertellen over situaties waar ze zelf nog niet direct mee te maken hebben gehad. Hun beeld wordt dus gevormd door de verhalen die ze van hun ouders horen of uit films kennen. Zonder dat de kinderen het doorhebben schrijven ze een grote parodie op de films die Hollywood produceert en de maatschappij waarin wij leven. “Can you just give me another person’s money?” vraagt de klant nadat de bankmedewerker hem vertelt dat een overvaller met een cape zijn geld heeft gestolen.

In de film Anchorman 2: The Legend Continues laat Will Ferrell, de koning van het komische absurdisme, zijn voltallige gevolg opdraven. Dit resulteert in een redelijk grappige film die volledig uit de bocht vliegt. Het is absurdisme om het absurde, bedacht om te vervreemden en de grenzen op te rekken. Hierin verschilt Kid Snippets van Anchorman 2: het absurdisme is onbedoeld en daarom oprecht en grappig. De kinderen zijn zichzelf, en dat is genoeg. Hun fantasieën zijn doodserieus en in tegenstelling tot de aangeschoten verhalenvertellers in Drunk History hebben ze hun vertelling volledig onder controle. Misschien is dat ik daarom naar de filmpjes blijf kijken. Het is jaloersmakend hoe snel deze piepjonge scenaristen denken, ongehinderd door de druk van een mogelijk publiek. “Was ik maar weer een kind, dan zou ik pas verhalen schrijven…” denk ik weleens. Maar het feit dat ik daarbij ook meteen denk aan hoe goed die teksten zouden worden, verraadt dat ik die staat van kinderlijke onbevangenheid waarschijnlijk voorlopig niet zal bereiken.


Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons