nieuwsbrief
menu Asset 14

Fuck de flow

Artikel Jana Antonissen
Mail

Ik heb een problematische verhouding met bezigheden die een bovenmatige portie geduld vereisen, om met een klein understatement te beginnen. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat ik “geduldig afwachten” een afschuwelijke activiteit vind. Nu weet ik wel dat geduld een schone zaak is en Rome niet op één dag gebouwd, maar toch: er zijn grenzen aan geduld.

Helaas worden deze grenzen zo nu en dan overschreden door fanatiekelingen die geduld tot hun persoonlijke heilige graal hebben verheven. Dit type mens zou ik graag omschrijven als de “wezienwelmens”, ook wel te herkennen aan spiritueel aandoende uitspraken zoals het vernuftige “go with the flow” dat wel eens uit zijn mond durft te komen. De “wezienwelmens” houdt er niet van vooruit te plannen, leeft van dag tot dag en wacht geduldig af. Op wie of wat hij dan juist wacht, lijkt hij zelf ook niet zo goed te weten. Fijn voor hem dat ie lekker met de stroom meegaat, maar ik kan goed voorbereide toekomstplannen wel op prijs stellen. Ik kom nu misschien over als een neuroot met dwangstoornissen, maar voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, lijstjes opstellen en gesprekken op voorhand al eens in mijn hoofd voeren vind ik geweldig.

Foto: Jan Postma

Als je net als ik niet gezegend bent met grenzeloos geduld, raad ik aan geen al te ingewikkelde activiteiten met de “wezienwelmens” te ondernemen. Het is voor beide partijen aangenamer om samen geen ondernemingen van praktische aard (denk aan groepswerken of het in orde brengen van adminstratieve kwesties) of lange termijn (loopt nu eenmaal niet zo vlot als je niet meedoet aan vooruitdenken) aan te gaan. Bovendien bespaar je jezelf zo een hoop inefficiënte tijdverspilling en vervelend “ik weet niet-wezienwel-gewoon afwachten”-gewauwel.

Verder beveel ik daarom ook aan de volgende zaken te vermijden:

- Trage wandelaars. Behoed u voor het vooroordeel dat dit per definitie de medemens met korte benen betreft; uit ervaring leerde ik al dat een korte beenspartij het wandeltempo ook kan verhogen. Alles hangt af van de juiste combinatie van wilskracht en techniek.
- Computers in bibliotheken. Nee, ze gaan helaas niet sneller als je eens hard tegen die verouderde processor schopt.
- Het Italiaanse openbare vervoer. Vergeet vertrektijden, die bus komt wel wanneer de chauffeur er zin in heeft.
- Het gemeentehuis van je geboortedorp. De queeste naar mijn nieuwe identiteitskaart, mét goedgekeurde pasfoto, zou zo uit een roman van Kafka kunnen komen.

Wie nu denkt dat ik me teveel opwind en geneigd is me aan te raden om toch wat meer mee te gaan met de “flow”, herinner ik graag aan die andere wijze riviermetafoor: Panta Rhei. Alles stroomt. Herakleitos wist het al zevenentwintig eeuwen geleden: alles in deze wereld is voortdurend in verandering. Dus rep je een beetje, wil je?


Jana Antonissen Jana Antonissen (1992) schrijft sinds twee jaar voor De Morgen over alles dat binnen het breed rekbare begrip cultuur past.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons