nieuwsbrief
menu Asset 14

Artis

Artikel Gastbijdrage
Mail

Derk Fangman gaat op pad nog voordat de zon op is, want hij houdt van de ochtend. De derde uit een reeks van acht belevenissen die hebben plaatsgevonden terwijl jij lag te dromen.

Eenmaal door de poort gelden andere wetten. Onbegaanbare jungle achter glas, weidse open vlakten op een postzegel, angstaanjagende stilte. Maar de leegte is een illusie. Het drammerige verkeer van de Plantage Kerklaan, het gedreun van heipalen. Een paar verzorgers delen hooi en oud brood uit. Bananen.

Een man, een vrouw, en hun drie dochters strijden om een zakje pinda’s. Het vrouwtje lijkt het overwicht te hebben. Ze verovert het zakje op haar groepsgenoten en gaat het verderop bij een bankje leegeten. Het mannetje druipt af. Weemoedig kijkt hij naar de verlaten apenrots aan de andere kant van het hek. De drie jongen lopen al vlooiend en plukkend langs een groepje pelikanen.

In het hok voor vogels en apen stopt een jongetje zijn vinger in zijn neus.
- Bah, zegt zijn moeder.
Het jongetje draagt groene laarsjes met kikkerogen ter hoogte van zijn tenen. Op de grond vindt hij iets glibberigs.
- Vis, wijst de moeder.
- Bah, zegt het jongetje.


Beeld: Mirte Slaats

In het reptielenhok warmen twee bokkige mannetjes zich aan elkaar. Ze missen wintervacht en drinken koffie. Ze praten wat. Scheutje rum als niemand kijkt. Kan hun het schelen.

Een roedel schoolkinderen stuift onstuimig langs de hekken. Het hoofd van de roedel komt aansnellen en deelt dropjes uit, heeft moeite de groep in toom te houden. Volgende week gewoon weer schoolzwemmen.

Een groep kalveren - twee jongens, twee meisjes - dartelt over het grasveld. De grote trek lijkt begonnen. Meestal leven ze verspreid over het gebied, maar nu komen ze samen. Een paringsritueel bij ochtendgloren. In open gebied is ’t het veiligst om samen te komen, met al die waakzame blikken is het voor roofdieren bijna onmogelijk om aan te vallen. Maar er is wel degelijk een kaper op de kust, een jongen met vet haar en een joint, zittend op de rugleuning van het bankje. Hij heeft het spoor van de dartelende kalveren opgepikt. Hij neemt een hijs, spreidt zijn armen, stijgt op en zweeft moeiteloos op de thermiek. Cirkelt boven zijn prooi. Eindelijk doet zich een kans voor. De kudde kalveren raakt in paniek en de rover concentreert zich op de zwakste, scheidt het kalf van de groep en stort zich op zijn prooi. Iets verder sjokken twee mannen met lange nekken langs een reep savanne.

Het begint zachtjes te regenen. Alle bewoners van de grote vlakte staan bloot aan de elementen. Ik ga naar het tentje in het midden van het park, aan een lange tafel zit een meisje, ze speelt met haar telefoon. Aan een tafeltje bij het raam zit een kleuter in kinderstoel te huilen, zijn moeder leest een boek. Ik ga naast het meisje zitten, ze heeft vlechtjes, ze kijkt niet op. Een serveerster huppelt in piaffe naar onze tafel, ik neem koude cola, het meisje chocomel door een rietje. Iets verder vraagt een man met een hoedje om zeventien servetjes. Ik ben in Artis. Het is negen uur ’s ochtends. De meeste dieren slapen nog.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons