nieuwsbrief
menu Asset 14

Walltegelwijsheden

Artikel Jan Postma
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Over lid worden van de HUMAN en wat daarbij komt kijken.

Zoals iedere zichzelf iets te veel respecterende witte jongeman uit de lagere hoge middenklasse kijk ik zelden tot nooit televisie, maar onlangs ben ik toch maar lid geworden van HUMAN, de omroep die het humanistisch gedachtegoed wil verspreiden. Het ging bijna per ongeluk; eigenlijk zei ik vooral 'ja' om een vriend die mij namens de organisatie belde niet teleur te stellen.
Terwijl hij mij probeerde te overtuigen, herinnerde ik mij ook vaag ooit wel eens een mooi programma van de HUMAN te hebben gezien. De vloer op keek ik bijvoorbeeld ooit erg graag: toegankelijker, intelligenter en spannender werd theater volgens mij niet op tv, en naar een massapubliek, gebracht. Medialogica zag ik ook een paar keer, best aardig. Argos: fijn. Terwijl mijn besluit al nagenoeg vaststond, dacht ik terug aan Mannen voor vrouwen, dat programma alleen – misschien het laatste dat ik echt grappig vond op de Nederlandse televisie – was genoeg om mij over de streep te trekken.
Ik besefte ook waarom mijn 'ja' met een zekere weerzin gepaard ging. Ik dacht aan Stine Jensen en aan Ad Verbrugge, de hele Alain de Botton-school van mediagenieke-zingevingsquatsch. Het is het Jules Unlimited-luchtje (VARA, maar toch) dat eromheen hangt, alsof Jan Douwe Kroeske een filosofie-college volgt en in licht opgewonden staat verslag doet van wat dat nu eigenlijk is, 'het leven'.
Maar ja, alle omroepen maken dingen die niet voor jou zijn en echt erg is dat ook weer niet.
Pas lang nadat ik ja had gezegd, toen de acceptgiro al op de mat was gevallen, besefte ik waar mijn diepere weerzin vandaan kwam. Het waren niet die programma's die ik eigenlijk zelden zag; het was de Facebook-pagina van de HUMAN waarop ik zo nu en dan beland.
Die pagina is gevuld met plaatjes met “inspirerende citaten”. Die digitale wandtegeltjes – walltegelwijsheden? – verraden een intellectuele armoede en een gebrek aan zelfvertrouwen die pijn doen aan mijn ogen. Slechtere reclame voor het humanisme kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Alsof het humanistische gedachtegoed een soort grenzeloze verdwazing is; een onpeilbaar diepe oppervlakkigheid. “Durf te denken” als slogan gebruiken en dan een onuitputtelijke stroom clichés uitbraken, je moet er maar opkomen.
Wanneer het streefgetal van 50.000 leden is behaald, kan het eerste Facebookplaatje dat mij in het verkeerde humanistische keelgat schiet – “Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid. Een optimist een mogelijkheid in elk probleem. (Churchill)” – zomaar een opzegging – “Rot een eind op (Jan)” – betekenen. Zo oppervlakkig ben ik nu eenmaal. En ik ontdekte zojuist dat Mannen voor vrouwen door de RVU werd gemaakt.
Voor wie ondanks alles toch ook lid wil worden, dat kan hier.


Jan Postma Jan Postma (Delft, 1985) is politicoloog, fotograaf, journalist, parttime einzelgänger en meer. Maar, voordat u zich een beeld denkt te kunnen vormen, toch vooral dat laatste.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons