nieuwsbrief
menu Asset 14

Hoe je een feestje niet bederft

Artikel Emy Koopman
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Over Camiel, Vladimir, het Holland Heineken Huis en de juiste tactiek.

Dat onze sporters gingen, valt geen van hen te verwijten. Als sporter moest je erbij zijn, dat is je vak. Dat Wim-Lex en Max gingen, was te verwachten. Als er één feestje is waar Wim-Lex bij wil zijn, is het dit feestje, en als kersverse koning moet je je zulke privileges niet laten ontzeggen. Dat ook Rutte ging, was nergens voor nodig, maar waar het gezellig is, daar is Rutte. Hij is er niet de man naar om een feestje te bederven.
Dat geldt niet voor Camiel Eurlings – toch al niet bekend om zijn feilloze oordeelsvermogen – die er als IOC-lid ook bij was. Camiel besloot dat hij een geweten heeft en dat hij nodig Poetin aan moest spreken op mensenrechtenkwesties. Poetin deed wat je doet als een te serieuze gast begint te zeuren over de muziek en de hapjes: hij suste Camiel met wat valse beloftes tot beterschap en schonk zijn glas nog eens bij. Camiel, altijd makkelijk gesust, berichtte glimlachend en met volle mond dat ‘zij nu eenmaal niet zo modern zijn als wij’.
Camiel snapt niet hoe je je op een feest hoort te gedragen. Als je de gastheer duidelijk wilt maken dat hij onterecht iets minacht wat eigenlijk hartstikke leuk is, dan ga je daar niet over preken, dan laat je zien hoe leuk het is. Hossende homo’s in het Holland Huis, dat had ik gehoopt te zien; een three-way tongzoen van Sven, Jan en Jorrit toen ze hun medailles kregen. Of een innige omhelzing tussen Rutte en een bekende Rus, met handen die onder T-shirts glijden. Nu volgens The Washington Post iedereen bij het Hollandse feestje wil zijn, moet het mogelijk zijn: Poetin met zachte hand overtuigen. De eerste pogingen tot knuffelen met Poetin (helaas wel door Wüst) zijn al gesignaleerd, en als hij zo doorgaat kan Wim-Lex best eens de man zijn die Poetin dronken krijgt. We kunnen dit winnen! Als iemand die Camiel maar buiten de deur houdt.


Emy Koopman (1985) is Hard//hoofd-redactielid, literatuurwetenschapper, psycholoog en schrijver. Haar debuutroman Orewoet verscheen in september 2016 bij Prometheus. // emy@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons