nieuwsbrief
menu Asset 14

De kut

Artikel Noor Spanjer
Beeld Aart-Jan Venema
Mail

Ik verzandde onlangs in een discussie op Facebook waarin gezocht werd naar een ander woord voor kut. Dichters, dokters en denkers wagen zich al tijden aan dit vraagstuk, maar het lukt maar niet tot een onomstreden alternatief te komen. Kut opschrijven gaat nog wel, maar het is waar: ook ik gruwel een beetje wanneer ik het woord in een gesprek - dat zich niet tussen de lakens afspeelt - moet of wil gebruiken. Mijn stem gaat omlaag, zowel in decibellen als in toonhoogte, er is een pauze, een hap lucht, alles waardoor de aandacht juist uitgaat naar dat wat komen zal. Laf gebruik ik meestal het van Ali G afkomstige vagine (spreek uit als vazjien): wat een zwaktebod. Of het nou in gesprek met mijn vriendinnen, mijn moeder of de dokter is, het blijft een akelige en heikele kwestie. Belachelijk natuurlijk.

Pik, penis, piemel: zonder een enkele hapering neem ik die woorden in mijn mond (letterlijk jongens, letterlijk). Nee, dan kut. Zelfs de spellingscontrole van Word weigert en schreeuwt me met een alarmerend rode kringel toe: "Weet je het wel zeker?" In de discussie struikelen meer dan honderd oud-feministen, seksisten, publicisten en geletterden over elkaar heen, wanhopig op zoek naar een vervanging voor dat vreselijke drieletterwoord. Brave termen als plasser, spleetje, poes, kruis en het afgrijselijke voorbibs komen voorbij (vooral van moeders met jonge kinderen vermoed ik), daarna de lekker losse straattaal: miep, flamoes, foef, fluff, doos, poeni en punani. Ook wordt er hard gelachen over friemel en fruk: lekker gek! Ik kokhals nog even bij de uit de yogaschool afkomstige termen als yoni en sensie, en verbaas me over de uitgebreide categorie flora, fauna en rotsachtigen: grotje, spelonk, oester, pruim, roos, schelp, mossel, muis. Nee mensen, liever niet.

Illustratie: Aart-Jan Venema

De vraag is natuurlijk: waarom vinden we het zo moeilijk om een kut een kut te noemen? Waarom klinkt ‘piemel’ zo vrolijk, waarom is ‘pik’ behalve hard (nogmaals: letterlijk) ook een amicale term voor een goede vriend, waarom blijft ‘penis’ fier overeind, ook buiten de spreekkamer van de dokter? Zelfs ‘lul’, eigenlijk de pendant van kut, is zachtmoediger, makkelijker en sympathieker. Is de fysieke locatie van beide geslachten illustratief voor de connotatie van de woorden? De opzichtig bungelende fallus wordt door menig man vaak trots vastgegrepen, gekoesterd en zelfs collectief bejubeld. Koosnaampjes zijn gebruikelijk, en ook geometrisch wordt het hele ding doorgelicht: geen man die ik ben tegengekomen schuwt zijn pik. Nee, dan die verborgen, tussen de benen weggemoffelde schaamlippen (SCHAAMlippen) van ons vrouwmensen. Ik moet de eerste vriendinnengroep nog ontmoeten die trots hun kutten met elkaar vergeleken heeft.

Ik zeg: we hoeven geen ander woord te vinden. We moeten het woord aannemen en eigen maken, net zo lang tot niemand meer schrikt of ineen kruipt bij het horen ervan. We moeten meer leuke grappen maken over kutten, haar niet wegstoppen maar juist onderling vergelijken, spiegelen, reflecteren, de kut als volwaardig lichaamsdeel mee laten tellen, net zo lang tot piemel en kut hetzelfde voelen. En dat, mensen, bedoel ik dus wel figuurlijk.


Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.
Aart-Jan Venema is freelance illustrator en verhalenverteller. Hij werkt onder andere voor NRC.next, de Groene Amsterdammer en hard/hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons