nieuwsbrief
menu Asset 14

Moderne martelaressen

Artikel Roos Euwe
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Over Pussy Riot in Amsterdam.

Terwijl de laatste mensen aanschuiven voor een bordje uit de veganistische volkskeuken proberen twee Russen onopvallend binnen te komen in het Amsterdamse kraakpand de Vrankrijk. "They’re here!" roept iemand en snel verzamelt men zich bij het podium voor dit hooggeëerd bezoek. Want Masha Alyokhina, beter bekend als één van de leden van Pussy Riot, is een ster. Sinds zij en Nadia Tolokonnikova na bijna twee jaar Siberische gevangenis zijn vrijgelaten, reizen ze de wereld over om de aandacht niet te verliezen. Voordat ze vrijdagavond in een uitverkochte De Balie staan voor de vertoning van de HBO-documentaire Pussy Riot: A Punk Prayer, en voordat ze volgende week in New York met zelfverklaarde “fellow freedom fighter” Madonna het podium delen voor Amnesty, wilden ze een meer informele ontmoeting met de activistische scene in Amsterdam.
De heldinnenstatus zit Masha zichtbaar niet lekker. Het kleine podium waar ze samen met de echtgenoot van Nadia plaatsneemt vindt ze nog altijd te hoog. Maar zo bescheiden als ze is over zichzelf, zo vurig is ze over de barre omstandigheden van anonieme gevangenen in Rusland die het zonder internationale persaandacht en steunbetuigingen van Madonna en Bono moeten stellen.
Zolang alle media-aandacht hun strijd voor vrijheid en vrouwenrechten steunt, is dat goed. Alles is pr kopte de Groene Amsterdammer al. De vrouwen van Pussy Riot zijn mooi, welbespraakt en anarchistisch en dat doet het goed in het Westen. Zij weten dat dondersgoed, maar weten wij het ook? Het gevaar dat we ze als moderne martelaressen behandelen en hun strijd naar de achtergrond verdwijnt, ligt op de loer. Als een meisje in de Vrankrijk vraagt waar we ze mee kunnen helpen, antwoordt Masha dat we misschien in onze eigen gevangenissen moeten kijken om te zien of publiek geld werkelijk de publieke zaak dient. "Of wil er iemand mee naar de gevangenis van Mordovia?"


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons