nieuwsbrief
menu Asset 14

Sesamstraat

Artikel Kasper van Royen
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Kasper ziet hoe Sesamstraat verandert.

Mijn dochter is fan van Ome Willem, die zij ondanks zijn masculiene voorkomen consequent Oma Willem noemt. ‘‘Joepie de poepie,’’ ‘‘broodje poep’’, en ‘‘lekkere rakkers’’ behoren inmiddels tot haar vocabulaire. Het programma is net van voor mama's en papa's tijd, maar dat mag de pret niet drukken. Barbapapa is nóg veel ouder, maar over de mogelijke gedateerdheid van deze serie heb ik haar evenmin ooit horen klagen. Goede kindertelevisie lijkt generatie-overstijgend te zijn. Het is dus opmerkelijk dat ons langstlopende kinderprogramma zo nodig vernieuwd moest worden.
Sinds gisteren duurt Sesamstraat tien minuten korter, is het voorzien van een doorlopende verhaallijn en heeft het een spin-off gekregen waarin enkele karakters de psychologische diepgang krijgen die ze verdienen. Er is hier de nodige commotie over ontstaan. Veel ouders vinden dat er niks aan de formule veranderd zou mogen worden. Zij vergeten voor het gemak even dat Pino vroeger geen gekleurde veren op z’n kop had en nog wat langer geleden over een ander geslacht beschikte.
Een verandering op z’n tijd, dat moet best kunnen. Maar dankzij de argumenten die voor deze veranderingen worden opgevoerd, begin ik mij ernstig zorgen te maken of ik mijn dochter niet sociaal verwaarloos. ‘‘Sesamstraat moet met zijn tijd mee om kinderen te binden’’, zegt hoogleraar media-opvoeding Peter Nikkelen in het Parool (11 januari). ‘‘Ouders willen blijkbaar het warme gevoel (...) overdragen op hun kinderen. Terwijl de maatschappij natuurlijk allang is veranderd’’, betoogt hoogleraar klinische psychologie Ad Vingerhoets in hetzelfde artikel. ‘‘De kinderen van nu zijn intelligenter dan veertig jaar geleden’’, voegt UvA-hoogleraar Jeugd en Media Patti Valkenburg daaraan toe. Dat mijn kroost decennia-oude kreten als ‘‘joepie de poepie’’ door het huis schalt, moet dus wel betekenen dat zij geestelijk achterloopt, vervreemd raakt van de maatschappij om haar heen en zo dom zal worden als de generaties voor haar. De enige andere mogelijkheid zou zijn dat uit wanhoop over kijkcijfers, gelegenheidswetenschap weer eens een verenpak mag aantrekken.


Kasper van Royen is Hard//hoofd-redactielid, is naast vader ook filosoof, ex-docent, ex-dichter, ex-echtgenoot, popfetisjist en postbode.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons