nieuwsbrief
menu Asset 14

Het doorgeefcadeau

Artikel Maartje Smits
Mail

Mensen die zeggen dat geven leuker is dan krijgen hoeven voor mij niets meer te kopen. Dat soort lui vertrouw ik niet. Voor normale mensen is het uitzoeken van een cadeautje namelijk een crime. Vooral familieleden zijn erg. Hoe langer je mensen kent, des te moeilijker wordt het om iets geschikts te bedenken. En het gaat natuurlijk om de gezelligheid, maar niets is zo pijnlijk als wanneer jouw cadeau met een teleurgesteld “oh, a-part?” wordt uitgepakt.

In onze familie hebben we nu al tien jaar een doorgeefcadeau. Het is een schilderij dat elke zoveel maanden van eigenaar wisselt onder mijn vader en zijn broers en zus. Ik ben een beetje bang dat ik door het schrijven van deze TIP ook in de roulette word opgenomen, maar het voordeel van een doorgeefcadeau is dat je er nooit lang aan vastzit.

Ons doorgeefcadeau is een portret van mijn grootvader en als hij zou weten dat het nu zo’n vier keer per jaar met lacherig afgrijzen wordt uitgepakt, zou hij dat zeker weten te waarderen. Mijn opa hield wel van een grapje en hij stond graag in de belangstelling. Wanneer hij jarig was liet hij in de tuin een circustent opzetten, een optreden van de lokale fanfare luidde de feestvreugde in en het hoogtepunt van de avond was steevast zijn eigen zangoptreden. Op een van die memorabele verjaardagsfeesten ging zijn grootste wens in vervulling: hij kreeg een portret cadeau, een portret van hemzelf.

Portret van Dr. W.C.M. Smits door onbekende schilder.

De schilder had ongetwijfeld goede bedoelingen, maar het resultaat was vrij afzichtelijk. Bruin- en levertinten overheersen. De geportretteerde lijkt nog het meest op mijn oma, maar eigenlijk ook niet. Zijn mond hangt half open, alsof hij net iets wil zeggen of gewoon een beetje dement is. Jarenlang hing het schilderij in het halletje van de garderobe tegenover het toilet. Toen mijn grootouders allebei waren overleden, bleef het daar hangen. Langzaam werd de huisraad verdeeld. Omdat niemand deze vreemde beeltenis van mijn opa bij de kringloop achter durfde te laten, nam uiteindelijk mijn oom hem mee naar huis. Op de verjaardag van zijn zus stond het schilderij in frivool pakpapier tegen de muur van de woonkamer, als een opgedofte achternicht waarvan niemand had verwacht dat ze zou komen.

Op dit moment hangt het portret bij mijn ouders. Of als ik eerlijk ben, staat het in de kledingkast van mijn vader, tussen zijn nette pakken die het daglicht ook nooit zien. Toch maakt dat voor het doorgeefcadeau niet uit. Het enige wat het verlangt is dat je naar de verjaardag van de volgende gaat. Zo blijven we elkaar zien, en zo kan één lelijk schilderij ervoor zorgen dat niemand ooit nog cadeaustress heeft. Men is allang blij dat je er bent, en opgelucht dat je niet met een groot, rechthoekig pak onder je arm bent binnengekomen.


Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons