nieuwsbrief
menu Asset 14

Drukken

Artikel Mirko van Pampus
Mail

“Drukkehhhhh!” bulderde de dichter van achteruit. Het middenveld keek vertwijfeld achterom. Wat werd er bedoeld? Moesten we naar voren? Het kan ermee te maken hebben gehad dat het veld voor zover het zijn team betrof, grotendeels bevolkt werd door promovendi, kunstenaars en krakers, niet bepaald de literati van de groene zoden. We stonden 4-0 achter en het zag er slecht uit. Er moest iets gebeuren, maar ‘drukken’?

Het bonte gezelschap waarmee we wekelijks bijeenkwamen voor een potje ouderwets kick ‘n run was sinds kort aangevuld met een groep buurtjongens. Gezellige lui en zeker welkom met het oog op de komende maanden van barre ijsregens, bevroren tenen en bijbehorende magere opkomsten. De grootste fout is achteraf alleen geweest dat ergens in onze basisdemocratische overlegstructuren besloten was dat het voortaan “wij tegen hen” zou zijn of, in de woorden van een de buurtjongens, “wij tegen het soepie”.

Het Soepie. Was de vernedering hiermee maar ten einde. Vrolijk rondstrooiend met hakjes, pirouettes en – o moeder der vernederingen – panna’s, dartelden zij het veld over, ons degraderend tot lompe houthakkers die toevallig ergens voetbalschoenen in een boom hadden zien hangen. Toegegeven, sommigen onder ons hadden hun kicksen inderdaad toevallig gevonden in de weggeefwinkel om de hoek en na voor de zoveelste keer gekgedold te zijn, trokken wij wel eens op z’n houthakkers aan de noodrem. Voetbal is immers oorlog en als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest. Maar toch, we verdienden meer krediet.

“Kom op jongens, drukkkkeehhhhh”, klonk het nogmaals. Twee van de tegenstanders, die door gebrek aan serieuze tegenstand de hele wedstrijd al aan het klooien en giechelen waren geweest, kregen nu definitief de slappe lach. “Drukken doe je op de WC ouwes!”. Interessant. Blijkbaar hielden deze jongens er hetzelfde vocabulaire op na als mijn grootouders, die het tot verbazing en hilariteit van mijn broers en mij altijd over ‘drukken’ hadden in plaats van gewoon poepen.

Maar goed, gedrukt werd er en de kansen leken te keren. De eerste lange bal van achteruit die ik in een keer uit de lucht op doel probeerde te rammen had nog weinig succes, een inworp voor het andere team, maar het geloof was terug. Waar de tegenstanders zich meer en meer leken te verliezen in mislukte trucjes en daaropvolgende lachsalvo’s, drukten wij dat het een lieve lust was. En niet zonder succes. Geheel tegen onze politieke principes in, bewezen we meer en meer dat rigide organisatie het wint van anarchie. De wedstrijd ging uiteindelijk alsnog verloren, maar de les was geleerd: als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren en als het slecht gaat moet je drukken.


Mirko van Pampus leidt een pendelend bestaan tussen Amsterdam en Londen, waarbij hij in de wereldstad het geld uitgeeft dat hij in het werelddorp verdiend heeft.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons