nieuwsbrief
menu Asset 14

Uitstellen

Artikel Joyce de Badts
Mail

Of het nou goed of slecht met je gaat, "druk!" is altijd het beste antwoord op de vraag hoe het ermee gaat. Het druk hebben betekent dat je een inkomen hebt, dat mensen je nodig hebben en dat je waarschijnlijk ook mentaal gezond bent. Ieder zichzelf respecterend mens heeft stress, en draagt zijn maagzweer, nekkramp of hartritmestoornis als een trofee.

Behalve jij. Je bent nu al een paar maanden "beginnend freelancer" / "bezig met een kunstproject"/ "aan het nadenken over een eigen zaak" /"een boek aan het schrijven".
Nee, jij hebt het eigenlijk helemaal niet zo druk.
En daar baal je van. Want wie het niet druk heeft, is een luie loser.
LOSER!

Op een dag betrap je jezelf er op dat je todolijst voor de dag er als volgt uitziet: "Koffie halen/asbakken opruimen/beginnen aan dat boek." Aan het eind van de dag is je Worddocument leeg en de asbak nog voller. En toch ben je uitgeput.

Je weet wel waar het aan ligt.
Aan de dagen, die zo verraderlijk kort zijn, terwijl ze iedere ochtend toch zo griezelig lang lijken.
En eigenlijk, eigenlijk ligt het ook wel een ietsiepietsie hieraan.

Mooi filmpje hè? Bestaat er eigenlijk een Nederlands woord voor?
Anyway. Deze meneer heeft een heel boeiend stuk geschreven om iets aan uitstelgedrag te doen. Je krijgt er echt zo’n geweldige motivatieboost van, en 's nachts lig je te gloeien van opwinding over De Nieuwe Aanpak, waar je de dag erop mee zult beginnen.

Maar ja. Bij jou blijft zoiets nooit lang hangen. Anders was je niet geworden tot wie je nu bent: een uitsteller.

Voor jou rest er, vrees ik, maar één manier van leven. Wanneer iemand je vraagt hoe het gaat, brul je enthousiast: "Druk zeg!", en je holt er snel vandoor, wat oké is, aangezien je het dus druk hebt. Als je niet goed kunt liegen, blijf dan vaag of negeer de vraag en kaats de bal terug met een "Nee, maar hoe gaat het met JOU?"

Intussen laat je het werk zich rustig opstapelen. Je loopt handenwringend van koffiebar naar koffiebar. Tot de deadline van wat het ook is waar je mee bezig bent, verschrikkelijk heet in je nek ademt. Plots staan de gammele bruggen die je her en der met zo veel moeite hebt opgebouwd, te kraken en te wankelen, en dan…
Dan moet je Alles Tegelijk In Heel Korte Tijd doen! Ja nu meteen! En vannacht ook en de nacht daarop ook nog!

En dat lukt je.
Want zo zit jij nu eenmaal in elkaar.


Joyce de Badts is Hard//hoofd-redactielid.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons