nieuwsbrief
menu Asset 14

Druktemakers

Columns & Commentaar Emy Koopman
Mail

Het zijn ontzettende druktemakers, een horde dertienjarige scholieren is er niets bij. Qua lawaai kunnen ze wedijveren met een roedel wolven, qua samenwerking met een kolonie mieren. Maar als je deze dieren in je achtertuin hebt, is dat een stuk minder onaangenaam. Sturnis vulgaris, common starling: de spreeuw.

Spreeuwen zijn niet overal even geliefd, in Amerika hebben ze een slechte reputatie. Als je googelt op “common starling” (of “European starling”, zo noemen ze ‘m daar liever) en “United States” verdrink je al snel in haatdragende opmerkingen aan het adres van de spreeuw, en beschuldigingen aan het adres van Shakespeare: “The European starling has devastated agriculture across North America”, “What to do about starlings?”, “The invasive species we can blame on Shakespeare”, “Once worthy of Shakespeare, the starling becomes a U.S. pest”, “Shakespeare’s North American Tragedy”.

De spreeuw is kennelijk in de negentiende eeuw in de VS geïntroduceerd door Shakespeareliefhebbers die alle vogels die in het werk van Shakespeare voorkomen naar hun land wilden halen. Het maakte deze American Acclimatization Society blijkbaar niet uit of de vogels door Shakespeare positief werden beschreven, want uit Henry IV, het betreffende stuk, komt geen al te flatteus beeld van de spreeuw naar voren. In Henry IV overdenkt rebellenleider Henry Percy of hij de koning niet tot waanzin kan drijven door een spreeuw de naam van zijn (door Henry IV zelf) gevangen gezette schoonbroer Mortimer te laten herhalen.

Een spreeuw zou dat moeten kunnen, zoals hij ook ringtones na kan doen. Maar de vogel is niet alleen de meest geweldige potentiële pestkop, hij is ook een kleine kunstenaar. Als je wel eens in het najaar naar de lucht hebt gekeken en een zwerm vogels allerlei ingewikkelde formaties aan hebt zien nemen, dan was dat waarschijnlijk een spreeuwenzwerm. De Engelsen, met hun melancholisch-dichterlijke inborst, noemen zoiets “Black Sun”, of “murmuration” – het eerste vanwege de vorm, het tweede vanwege het geluid.

Een fragment uit de documentaire Flight, met romantische panfluitmuziek ter begeleiding.

Ik heb een grote spar direct achter mijn huis die ik tot “spreeuwenboom” omgedoopt heb. De spreeuwen zitten er niet dagelijks (dat zal het verschil maken tussen vermakelijk en gekmakend), maar als ze om onduidelijke redenen besloten hebben dat er weer een vlucht richting het zuiden op de planning staat, verzamelen ze zich in deze boom. Dat hoor je, en even later zie je het ook. Wat ik op dat moment ook aan het doen ben, ik laat het uit mijn handen vallen om het kleine wonder te zien, de zwarte zon.

De spreeuwenboom

Ze maken zes, zeven rondjes, en dan is het klaar, dan zijn ze weg. En met hen, heel even, de ruis in mijn hoofd.


Emy Koopman (1985) is Hard//hoofd-redactielid, literatuurwetenschapper, psycholoog en schrijver. Haar debuutroman Orewoet verscheen in september 2016 bij Prometheus. // emy@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons