drukke muziek, overvol beeld, spreeuwen en grote bedrijvigheid op hard//hoofd." /> drukke muziek, overvol beeld, spreeuwen en grote bedrijvigheid op hard//hoofd." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De Drukke Week (met primeur!)

Artikel Jan Postma
Mail

Lang vreesde ik dat De Drukke Week door overmatige drukte onder de redacteuren een vrij rustige week zou worden, iedereen weet tenslotte dat de ironie onze tijd in haar greep heeft. Inmiddels is duidelijk dat de meesten er toch in slaagden ondanks alle drukte het nog iets drukker te krijgen en iets moois te maken. Dat is fijn, want anders had ik hier met een mooi praatje over ironie moeten proberen het gezichtsverlies te beperken: een rustige drukke week, dat is uiteindelijk toch wat minder leuk dan een drukke drukke week.

Het voordeel van grote drukte is dat je niet de kans krijgt zelf alles dicht te plannen. Door de chaos die drukte in je hoofd met zich meebrengt, blijft er ruimte voor toevalligheden, voor leuke verrassingen. Deze tekst, bijvoorbeeld, wordt veel later geschreven dan gehoopt. Dat geeft me de mogelijkheid hier iets in te proppen dat op het allerlaatste moment kwam aanwaaien. Afgelopen vrijdag stuurde fotograaf Jan Hoek een e-mail: hij had zijn eerste videoclip gemaakt, of we daar bij hard//hoofd iets mee konden? Er komen nogal wat van dat soort mails binnen (een mens zou het druk kunnen hebben met het beantwoorden ervan) maar dit exemplaar was wel erg goed getimed. ROLF de Band schreef het nummer 'Jan de Burn-out man', het is de eerste single van het derde (opgenomen maar nog naamloze) album van de band. De Jan uit de titel van het nummer is overigens ook de Jan die de clip regisseerde, dat u het weet. Een primeur op hard//hoofd:

ROLF de Band - Jan de Burn-out Man.

Maar terug naar De Drukke Week.

“Hoe gaat het?” vraagt iemand.
“Druk druk druk!” antwoordt een ander.

Als je tijd hebt om dat drie keer te zeggen, zul je het wel niet zo druk hebben, observeerde Theo Maassen ooit. Sindsdien heb ik het niet veel mensen meer horen zeggen. Dat mensen het druk hebben, dat hoor ik nog wel vaak. Ik zeg het ook behoorlijk vaak.

Het 'rustig' hebben is sociaal ongepast. In een tijd waarin iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen succes en geluk, is niet druk bezig zijn een klap in het gezicht van de moraal. Wie het rustig heeft, stelt zichzelf en zijn of haar medemensen teleur. Boze tongen beweren dat zeggen dat je het druk hebt een vorm van onbewuste opschepperij is. “Ik heb het druk” betekent eigenlijk “ik ben belangrijk” of “het gaat mij voor de wind”. En soms zal dat zeker het geval zijn. Maar ik ken ook genoeg gevallen waarin het geen opschepperij is die wordt verbloemd. In die gevallen is de waarheid pijnlijker en verhult dat quasi-berustende woordje “druk” iets anders, dikwijls stress of onzekerheid.

Als ik zeg dat ik het druk heb, dan denk ik dat te menen. Maar wat ik eigenlijk bedoel is dat ik een beetje gestrest ben, ik probeer te zeggen dat ik het overzicht kwijt ben. God weet dat ik niet wil beweren over een drukke freelancerspraktijk te beschikken, waarin de dikbetaalde klussen binnenstromen en ik de ene na de andere opdrachtgever de deur moet wijzen met een verontschuldigend schouderophalen en een gepreveld mea drukdrukdruk culpa.

Tafel van iemand die drukdrukdruk is.

Geen betere tijd voor een Drukke Week dan half december. Er moet nog zo ongelofelijk veel gebeuren voor de kerstdagen. En dan tussen kerst en oud en nieuw moet je ook nog van alles. En verdomme, je denkt naar het einde van het jaar toe te leven, dan met een schone lei te kunnen beginnen, maar ergens begint het al te knagen: na 31 december volgt 1 januari. En dan gaat alles gewoon door. Ja, dat je nog geen agenda hebt, betekent niet dat jouw naam niet in andermans agenda staat. Nee, een modern mens krijgt geen respijt. Een modern mens heeft het druk. Soms is dat heel fijn. Soms is het dat niet.

Laat ons niet langer talmen, deze week dus burn-outs, stress, drukke muziek, overvol beeld, spreeuwen en grote bedrijvigheid op hard//hoofd. En nog veel meer. Teveel om op te noemen, teveel om bij te houden.


Jan Postma Jan Postma (Delft, 1985) is politicoloog, fotograaf, journalist, parttime einzelgänger en meer. Maar, voordat u zich een beeld denkt te kunnen vormen, toch vooral dat laatste.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons