nieuwsbrief
menu Asset 14

God is een watje

Artikel Jan Postma
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Over het einde van het verbod op smalende godslastering.

“God is een watje”, zei iemand op Twitter en ik riep iets terug over Jezus als “wattenstaafje voor de geest”. Pas toen ik een half uurtje later op nos.nl een klein berichtje zag, besefte ik waar het op sloeg: “Godslastering niet meer strafbaar”.
Dat werd verdomme tijd ook, mompelde ik.
Er zijn dagen waarop meerdere discussies uit het verleden even gezellig komen buurten, dezelfde ochtend had Femke Halsema nog eens zonder veel succes geworsteld met de nikaab.
In beide gevallen was mijn onderbuikreactie: die discussie hadden we toch al gehad? Onzin natuurlijk, aan dat verbod op godslastering was nooit iets veranderd.
“Weg met dooie letters, leve de beschaving en de ketters” rijmde mijn hoofd ongevraagd.
Leve de ketters? Ik heb de afgelopen jaren niet veel geduld gehad met godslasteraars. Vrijwel altijd waren ze pijnlijk naïef, allesbehalve grappig of ronduit saai. En dikwijls alledrie: godslastering lijkt het exclusieve domein van kleine geesten te zijn geworden.
En toch: het is een klein stapje in de goede richting op een moment waarop elders stappen terug worden gedaan. Zwarte Pieten moesten als groot maatschappelijk compromis hun oorbellen inleveren; bijstandsgerechtigden worden door PvdA-juf Klijnsma als kleine kinderen aangesproken en als halve criminelen behandeld – alsof het geen volwassen mensen met serieuze problemen betreft; wietwetgevingstechnisch worden we door Amerika ingehaald en Halbe Zijlstra voelt zich alweer geroepen liberalisering op de financiële markten te bepleiten.
De gedachte God zelf te moeten beschermen tegen lasterpraatjes getuigt natuurlijk van een arrogantie die de toren van Babylon doet verbleken. Anderzijds is vrijheid van meningsuiting hier verwarren met een zogenaamd “recht om te kwetsen” zo lichtzinnig dat het jeukt.
Maar ergens tussen die domme uitersten zit een ander, groter idee: de gedachte dat het af en toe geen kwaad kan een evenwicht te zoeken dat mensen – gelovigen en godslasteraars gelijk – beschermt tegen hun medemensen.


Jan Postma Jan Postma (Delft, 1985) is politicoloog, fotograaf, journalist, parttime einzelgänger en meer. Maar, voordat u zich een beeld denkt te kunnen vormen, toch vooral dat laatste.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons