nieuwsbrief
menu Asset 14

SMS 'UITZETTING AAN'

Artikel Miriam van Ommeren
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Groot-Brittannië neemt illegalen niet serieus en maakt tegelijkertijd het idee van verstandig asielbeleid belachelijk.

Vorige week ontvingen bijna 59.000 Britten een sms'je van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: "You are required to leave the UK as you no longer have the right to remain". Afgelopen zomer liet het ministerie een week lang reclametrucks in (voornamelijk ‘zwarte’) Londense wijken rondrijden met daarop de boodschap "Go Home or Face Arrest". De campagnes zouden volgens staatssecretaris Mark Harper succesvol zijn, maar cijfers zijn niet bekend.
Los van het feit dat een deel van de ontvangers van het sms'je helemaal niet illegaal was, zijn beide acties zo absurd dat een grap lijkt. Maar: het is officieel beleid, en David Cameron supports this message.
Het doet denken aan de term slacktivism: handelingen die doorgaans geen echt groter effect sorteren dan dat diegenen die ze uitvoeren zich wat beter voelen over henzelf. Een goed doel liken op Facebook; een smsje sturen tegen aids. Maar waar het bij slacktivism gaat over het ondersteunen van een maatschappelijk geaccepteerd ‘goed doel’ gaat het hier om serieus overheidsbeleid.
Immigratiepolitiek is een hot item en de openingstoespraak van Queen Elizabeth begin dit jaar loog er niet om: Engeland gaat zich nog meer op richten op het buiten houden van ongewenste immigranten en het hard bestraffen van illegaliteit. De urgentie die het Britse parlement aan de kwestie toekent, maakt de reclametruck- en sms-actie des te meer verbijsterend.
In plaats van te trachten om, ik noem maar wat, de oorzaken van illegaliteit aan te pakken of illegalen op humanere wijze te laten terugkeren worden alle rationele stappen hier overgeslagen. Men begint nu voorbij het eindpunt: agressief geformuleerde boodschappen op een totaal passieve manier verspreid, in de hoop dat de illegaal (m/v) zich aangesproken voelt en uit zichzelf zijn of haar koffers pakt. Staatssecretaris Harper maakt hiermee zowel de gevreesde illegalen als zichzelf totaal belachelijk.


Miriam van Ommeren

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons