nieuwsbrief
menu Asset 14

Een rode Renault

Heeft een schrijver ook weekeinde, of is hij slaaf van zijn pen/laptop? Speciaal voor hard//hoofd duikt Merijn de Boer wekelijks in hoofd, huid en haar van een groot schrijver. De illustraties worden gemaakt door Leila Merkofer.

Mail

Ze zat in de woonkamer. Vanaf de bank had ze uitzicht op hun tuin en de straat. De kinderen waren buiten aan het spelen. Op het tafeltje voor haar lag een blanco vel papier, naast een bosje haast vergane tulpen die ze eigenlijk weg zou moeten gooien.

De klok tikte en zij piekerde. Ze had de slotregel van een gedicht in haar hoofd, maar ze wist bij god niet waar dat gedicht over ging, en wat de regels ervoor waren.
Het werd, het was, het is gedaan…” sprak ze hardop.
Haar man kwam de kamer binnen wandelen. De krant hield hij als een groot scherm voor zich uit, terwijl hij al lezende, op zijn pantoffels, naar de stoel tegenover haar schuifelde. Hij zuchtte terwijl hij ging zitten.

Ze keek van hem weg en draaide haar hoofd naar het raam. De kinderen gooiden nu een bal naar elkaar over op straat.
Het was, het werd, het is gedaan zou logischer zijn,” zei Jan opeens.
Hij hield de krant nog altijd voor zich.
“Ja, maar dan werkt het dus niet,” antwoordde ze, verrast door zijn aandacht. Jan was de karikatuur van een afwezige, in zichzelf gekeerde professor. Ze dacht er wel eens over om haar haren op een dag roze te laten verven, om te zien of hij het zou merken.

“Ze hebben op het Spui in Amsterdam een standbeeld onthuld van een straatschoffie,” zei hij van achter de krant. ““Het Lieverdje” heet het. Toch jammer dat we dat soort dingen moeten missen hier in Groningen.”
“We zitten hier voor jou,” antwoordde ze, onaardiger dan ze bedoelde.
Hij leek het niet te horen. “Misschien moeten we toch een auto kopen,” zei hij vrolijk. Hij legde de krant weg en keek haar nu aan. “Dan rijden we zo naar Amsterdam als we willen, en dan hoef jij niet meer met de bus naar Assen.”

Ze dacht aan haar dramatische stuurkunsten maar het idee sprak haar aan. “Ach ja, waarom eigenlijk niet?” zei ze.
“Regel jij het?”
“Op zondag?”
“Volgens mij werken dat soort mensen gewoon door in het weekend, toch?”

Illustratie: Leila Merkofer

Ze keek naar het vel papier maar besloot – zoals ze dagelijks deed – het dichten geen prioriteit te geven. Ze stond op, pakte het telefoonboek en ging achter de tafel met daarop de bakelieten telefoon zitten. “Spreek ik met een garagist?” vroeg ze toen ze iemand aan de lijst kreeg.
“Wie wol dat wait’n?”
“Mevrouw Droogleever Fortuyn- Leenmans,” antwoordde ze kakkineus.
Aan de andere kant van de lijn klonk een boerse klank, die waarschijnlijk zoiets als “zegt u het maar” betekende.
“Zou ik misschien een auto van u mogen kopen?”
“Wat vur ain woag’n mag ’t waisen?”
“Oh, dat hindert niet hoor. Of weet u, doet u maar een Renault.”
“Ain Renault?”
“Ja hoor, meneer, graag één Renault.”
“’k Heb hier ain Renault Dauphine, die u –”
“Een Renault Dauphine…” herhaalde ze zangerig. Omdat de een het op z’n Gronings uitsprak en de ander op z’n Frans, leek het alsof ze het over twee volkomen verschillende auto’s hadden. “Dat lijkt me uitstekend, meneer. Brengt u ’m maar langs. Wij wonen in de Quintuslaan numero 6. U weet dat wel te vinden, neem ik aan?”
“Most die woag’n nait eerst eem bekie’n dan?”
“Dat lijkt me de moeite niet. Als u een rode Renault Dauphine op voorraad heeft, wil ik daar heel graag één exemplaar van. Maar een andere kleur is uiteraard ook goed. Ik wil niet lastig zijn. Goedemiddag, meneer, en alvast hartelijk bedankt.”

Ze hing op en liep weer naar de voorkant van de kamer. De kinderen kwamen door de tuin aanhollen. “Ze komen de auto zo spoedig mogelijk brengen,” zei ze tegen Jan. Maar die was weer verdiept in zijn krant en leek haar niet te horen. Ze keek naar het blanco vel dat op het tafeltje lag.

--
Volgende week is alweer de laatste zondag met Merijn de Boer. Heb je een zondagsschrijver gemist? Hier zijn de vorige afleveringen terug te lezen.

Leila Merkofer , afkomstig uit Zwitserland is een grafisch vormgeefster en illustratrice werkend en wonend in Amsterdam. Ze vertaalt thema’s zo groot als de Matterhorn naar heldere, scherp omlijnde illustraties. Door het handmatige karakter van haar illustraties creëert ze een gevoel van authenticiteit. Daarnaast houdt Leila van Nederlandse bijdehandheid, oude films, sneeuw en chocola.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5