nieuwsbrief
menu Asset 14

Ex Art Space

Artikel Floris Solleveld
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Floris betreurt de sluiting van een vernieuwend instituut.

NASA, voorheen de Smart Project Space, is failliet. Het is al oud nieuws, het bericht stond 9 juli in Het Parool. Er had wel wat meer ophef mogen zijn, want de sluiting van New Art Space Amsterdam is een ramp. Het oude anatomische lab in Amsterdam-West was een unieke plek die groter was dan alle andere galeries en projectruimtes, actueler dan het Stedelijk, intelligenter en hipper dan De Appel. Hun concertserie SPSounds presenteerde nieuwe muziek in alternatieve formats, er was een bioscoopzaal - al liep die niet zo - en toen het Nederlands Instituut voor Mediakunst geen financiering meer kreeg werd het opgenomen in de (toen nog) Smart Project Space. De enige kunstruimte in heel Nederland die echt voorbij de grenzen van disciplines keek, met de openheid van een kraakpand zonder de bijbehorende muffe geur.
Het bleek al een tijd niet goed te gaan met NASA. Terugkijkend waren er signalen: de website bleef permanent onafgerond, in maart waren er opeens toegangsprijzen (op zich niet onzinnig, tenzij je tentoonstellingen voorheen altijd vrij toegankelijk waren), en toen ik eerder in deze rubriek schreef dat de naamswijziging behalve tenenkrommend ook geldverspilling was, probeerde de directeur me ervan te overtuigen dat zoiets “maar een paar duizend euro kost, want ons briefpapier was toch bijna op”. Meer achtergrond biedt een interview op Trendbeheer.
“NASA heeft de potentie uit te groeien tot de kunsthal of het museum voor hedendaagse kunst dat Amsterdam nu ontbeert”, schreef de Amsterdamse Kunstraad in 2012. Het heeft niet zo mogen zijn. Een vervanger zal er niet komen. Daarmee zijn we, wat hedendaagse kunst in Amsterdam betreft, veroordeeld tot het Stedelijk en De Appel, waar de curatoren nog denken dat 'kunst' synoniem is aan 'beeldende kunst'. Het is een ramp.


Floris Solleveld is Hard//hoofd-redactielid en overdag historicus en filosoof. Tussendoor tekent hij met inkt en penseel en schrijft over interdisciplinaire podiumkunsten. Of over politiek. Soms ook poëzie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons