nieuwsbrief
menu Asset 14

Budapest

Artikel Beeldredactie
Mail

Beeldend kunstenaars Joost Stokhof en Yuri Veerman zijn van Sofia, via Belgrado naar Budapest getrokken. Al tekenend lift dit kunstenaarsduo genaamd SDL deze zomer door Europa op zoek naar nieuwe plekken om te exposeren. Net als vorig jaar doen ze op hard//hoofd verslag van hun reis.

Vanaf het moment dat we aankomen is Budapest een warm bad. Op het metrostation ontmoeten we Elin, zij helpt ons met het vinden van een hostel. In de tram krijgen we korting op de boete omdat we Nederlands zijn en de controleur in kwestie fan is van ons voetbalspel. Nationaliteit blijft iets vreemds.

Diezelfde avond spreken we af met Tom, Elin en Charlie die we eerder die dag hebben ontmoet. We beseffen ons dat we nu ook in het lege appartement van onze couchsurfhost in een buitenwijk van Belgrado hadden kunnen zitten.

De volgende dag gaan we in Budapest op zoek naar beeld voor onze tekeningen en een nieuwe expositieruimte. Misschien iets te snel vinden we een perfecte boekenzaak genaamd Massolit, voor de vorm lopen we nog een stukje verder, maar al snel keren we terug. Met Judith spreken we af dat we de volgende dag onze expositie zullen opzetten.

Veel bezoekers zijn geïnteresseerd in de beelden uit Istanbul en Sofia. We verkopen twee werken uit beide steden met bijbehorende polaroid. Wanneer we beseffen voor welk bedrag we deze polaroids net hebben verkocht krijgen we het ineens benauwd. Vooral de polaroids uit Istanbul hebben voor ons extra veel betekenis omdat we die protesten van dichtbij hebben meegemaakt. De mensen die daar wonen zitten nog in ons hoofd.

Aan de andere kant is het mooi dat de beelden nu een nieuwe plek krijgen. Een bezoeker koopt een tekening met polaroid uit Istanbul als huwelijkscadeau voor zijn Amerikaanse vrienden die een tijd in Istanbul hebben gewoond. Eigenlijk kan je voor je werk niets mooiers wensen. Bovendien hebben wij de scans nog.

De dag na de expositie liften we verder naar Praag, de vijfde stad van onze reis.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons