nieuwsbrief
menu Asset 14

Sofia

Artikel Beeldredactie
Mail

Beeldend kunstenaars Joost Stokhof en Yuri Veerman zijn van Istanbul naar Sofia getrokken. Al tekenend lift dit kunstenaarsduo genaamd SDL deze zomer terug naar Nederland op zoek naar nieuwe plekken om te exposeren. Net als vorig jaar doen ze op hard//hoofd verslag van hun reis.

Om half drie 's nachts komen we aan op onze tweede bestemming, Sofia. We hebben de bus genomen omdat we liftend niet wegkwamen uit Istanbul. Onze host Natalia is zo vriendelijk om ons midden in de nacht te ontvangen. Als we bij haar aankloppen staan er zelfs gevulde courgette voor ons klaar.

Ook hier wordt er – net zoals in Istanbul – geprotesteerd tegen het huidige regime. Natalia vertelt ons dat de protesten al een maand aan de gang zijn. We vragen ons af waarom we hier in Nederland niets van mee hebben gekregen. Anders dan in Istanbul worden de protesten hier toegestaan. Dus geen traangas, geen waterkanonnen, geen intimidatie, slechts een handjevol politieagenten dat uitkijkt op een enorme protesterende mensenmassa. Blijkbaar worden deze protesten niet als bedreigend beschouwd.

De volgende dag gaan we op zoek naar onze volgende expositieplek. Op straat ontmoeten we Sancho die ons naar Plustova stuurt, een koffiebar en winkel voor Bulgaars design. Het lijkt een prachtige plek, maar tijdens de expositie merken we dat onze host en de meisjes achter de bar weinig interesse hebben in wat we doen. Na Istanbul voelt dat als een domper. We begrijpen niet waarom de mensen die onze expositie hosten nauwelijks contact met ons maken.

De volgende ochtend proberen we naar Belgrado te liften maar ook dit keer lukt het ons niet om een goeie lift naar de snelweg te vinden. We nemen uiteindelijk een boemeltrein naar Belgrado en komen na een acht uur lange reis aan. Het is dan vijf uur 's ochtend maar ook Tom – onze host in Belgrado – is zo aardig om ons op dit uur te ontvangen.

Op weg naar zijn woning komen we erachter dat zijn appartement niet in het centrum van Belgrado ligt – zoals op zijn couchsurfing-profiel vermeld staat – maar in een wijk ver buiten de stad. Hij is net verhuisd en zijn spullen moeten nog overkomen vertelt hij ons. We staan in een ruimte met een enkel een koelkast en een bank. Aan de muur hangt een samoerai-zwaard. We kijken nog een laatste keer om ons heen, bedanken onze host voor zijn gastvrijheid en besluiten verder te liften. Tien uur later en vier liften verder komen we aan in Budapest.


--

Bekijk het SDL archief op hitchhikersgalaxy.net of tumblr.
Of volg ze tijdens hun achtste reis op Facebook.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons