nieuwsbrief
menu Asset 14

Gierput

Artikel Willem Claassen
Beeld Joost Dekkers
Mail

In de jaren negentig was alles anders op de boerderij van Willems ouders. In dit deel: de hond is in de gierput terechtgekomen. Kijk hier voor de overige delen van deze serie.

Toen mijn zus en ik thuiskwamen van school lag onze hond onder een zwart zeil aan het begin van de oprit. We kregen haar niet te zien.
"Beter van niet", zei mijn moeder.
Heel af en toe ging er een koe dood. Die werd dan onder een zwart zeil gelegd en opgehaald door een vrachtwagen met een grijparm. Nu zou onze hond opgepakt worden door die arm.
Mijn zus huilde. Ik zei dat de hond al oud was. Mijn verdriet was niet zo groot als dat van haar. Ergens had ik er rekening mee gehouden dat het dier spoedig zou sterven. Ik had al min of meer afscheid genomen.
De hond was in de gierput terechtgekomen. Haar lichaam was stijf en opgeblazen toen mijn vader haar eruit haalde. Meer wist mijn moeder er niet van en mijn vader was gier aan het rijden op een weiland aan de andere kant van het dorp.

Illustratie: Joost Dekkers

Met mijn zus ging ik bij de gierput kijken.
"Wel voorzichtig doen", zei mijn moeder.
De opening van de put bevond zich aan de achterkant van de melkstal. Normaal lagen er houten balken over het gat, maar die waren weggehaald vanwege het gierrijden. Zo kon de hond erin vallen. Toch was het vreemd, want die put lag wel vaker open. De hond was veertien en struinde al haar hele leven over het erf. Ze viel niet zomaar ergens in.
"Ze was behoorlijk doof, misschien zag ze ook slecht", zei mijn zus.
"Maar ze kon het toch ruiken?" vroeg ik.
"Waarschijnlijk is ze uitgegleden", zei mijn moeder, die ineens achter ons stond.
Zo was het ook gegaan met een boer uit de buurt. Hij probeerde een schroevendraaier uit de put te halen, gleed uit, raakte bedwelmd en verdronk. Mijn vader werkte bij de vrijwillige brandweer en moest samen met een paar andere brandweermannen het lichaam eruit trekken.
Ik keek geconcentreerd in de put. In de mest zocht ik naar een afdruk van de hond, maar ik vond niets. De stank viel mee, al durfde ik ook niet heel dichtbij de put te komen.
Later op de dag stond ik in m’n eentje bij het zwarte zeil. In het midden zat een kleine bult, daar lag de hond. Mijn moeder opende een raam en riep dat ik het moest laten liggen. Ik stelde me voor hoe de hond er uitzag. Opgeblazen, stijf en besmeurd met stront. Heel even raakte ik het zeil aan, toen liep ik het erf op.


Willem Claassen
Joost Dekkers

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons