nieuwsbrief
menu Asset 14

Vergeldingsdrang

Artikel Anne Elshof
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Seksisme lag aan de basis van trollreacties op schrijver Amanda Filipacchi.

In zijn eerste interview als Maxim Februari vertelde de NRC-columnist en voormalige vrouw hoe een redacteur van een literair tijdschrift ooit zei een paar vrouwelijke schrijvers te hebben uitgenodigd "en ook een paar gewone schrijvers." Die gedachtegang blijkt ook onder sommige Wikipedia-redacteuren populair. De categorie American Novelists werd langzaam maar zeker gevrijwaard van schrijvende vaginabezitters door deze abnormale auteurs stuk voor stuk af te voeren naar de categorie American Woman Novelists.
Het was waarschijnlijk onopgemerkt opgegaan in de continue stroom van Wiki-aanpassingen, ware het niet dat een van de gedeporteerde schrijvers haar wenkbrauw erover optrok op de website van The New York Times. De segregatiepraktijken zijn niet alleen raar, zo betoogt Amanda Filipacchi, ze schaden vrouwelijke auteurs en hun toch al bedenkelijke positie in de literaire wereld. Haar verontwaardiging vond afgelopen week bijval in tal van andere media, maar wie zich publiekelijk waagt uit te spreken tegen seksisme kan ook rekenen op de troll brigade.
Filipacchi's Wikipedia-pagina werd overstelpt door aanpassingen die de wiki degradeerden tot een stub en wegstopten in onvindbare categorieën. Het verbleekt bij de vergeldingsacties tegen andere vrouwen die het hebben over man-vrouwverhoudingen - Anita Sarkeesians aankondiging dat ze de representatie van vrouwen in videospelletjes wilde gaan onderzoeken leverde haar doodsbedreigingen en verkrachtingsscenario's op, Kamerlid Myrthe Hilkens kreeg soortgelijke reacties toen ze zei het Zweedse prostitutiebeleid te willen bestuderen - maar het doel is hetzelfde: de discussie, en de vrouw die 'm startte, de mond snoeren.
In het geval van Filipacchi lijken de wraakacties juist koren op haar molen: ze genereren alleen maar meer media-aandacht. Maar die aandacht is niet per se bevorderlijk voor de discussie die ze probeert op te wekken. "Seksisme is niet het probleem bij de online encyclopedie, de echte corruptie is de wraaklust", kopt Salon, zonder te beseffen waar die wraaklust vandaan komt. Seksisme voedt, bewust dan wel onbewust, zowel het probleem dat Filipacchi probeert aan te kaarten als de reactie erop. Blindheid daarvoor is de echte corruptie.


Anne Elshof

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons