nieuwsbrief
menu Asset 14

Kook vinkloos

Artikel Maartje Smits
Mail

De eerste jaren dat ik uit huis was, begreep ik niet waarom mijn ouders maar één keer in de week naar de supermarkt gingen. Ik had Jamie’s Italië ontdekt en boodschappen doen vond ik minstens even leuk als koken. Hoewel ik maximaal moest lenen om de kruiden, verse groenten en Franse kaasjes te bekostigen, voelde ik me elk avondmaal zelfstandiger worden. Eindelijk kon ik zelf beslissen wat ik die avond zou eten. Bij mijn ouders stond dat voor de hele week al vast. Aardappels-vlees-groenten werd afgewisseld met pasta in kant-en-klare saus. Op donderdag aten we rode bietjes met kippenlevertjes (en op den duur voor mij een groenteburger).

Tegenwoordig ga ik ook minder vaak naar de supermarkt, want daar kom ik ‘hem’ steeds tegen. Hij is als een ex (en stalker) die me maar niet met rust wil laten. In bijna elke winkel zie ik hem: De Vink. Een klein ding, op het oog timide als een musje, dat enthousiast begint te piepen als je in zijn buurt komt. Dat zou nog niet zo erg zijn als het bij één vink bleef, maar inmiddels is het een ware plaag. De vinkjes zitten overal. De groene vooral op basisvoedingsmiddelen uit de schijf van vijf, de blauwe nestelen het liefst op 'gezonde tussendoortjes en frisdranken'. Hun getjilp overstemt de muzak en de kassameisjes die via de intercom om hulp roepen. Het geluid is zo zenuwslopend dat de woorden op mijn boodschappenlijstje beginnen te dansen. Keer op keer kom ik thuis met producten waar ik nooit voor wilde kiezen, laat staan bewust.

Een van mijn motivaties om vegetariër te worden, waren de blinde vinken die mijn vader ons elke dinsdag voorschotelde. Pas veel later leerde ik dat het lapje ham geen vogel maar een langwerpige gehaktbal omwikkelt. De vinken in de supermarkt zijn ook niet echt; ze zijn ontworpen door een stichting (www.hetvinkje.nl) die beter bekend is van de slogan die de diertjes driftig fluiten: Kies bewust. De vinkjes lijken vriendelijk, maar zijn een ware propagandamachine die de consument ervan bewust moet maken dat gezond leven een keuze is. De stichting zegt te streven naar een gezondere samenleving, door het onderscheid tussen 'goede' en 'slechte' keuzes duidelijk te maken. Leveranciers betalen flink voor zo’n keurmerk, want behalve dat De Vink de consument een gerust geweten ‘geeft’, zijn de vogels bijzonder goed voor de verkoop van het product.

Waar heb ik zin in? Wat wil ik eten? Het lijkt wel of ik in de supermarkt niet meer bij dat gevoel kan. Onder het oordelend oog van honderden vinkjes pak ik niet de verse tomaten, maar juist een verwerkt voedingsmiddel dat binnen zijn categorie heel gezond is, een maaltijdsalade met elk ingrediënt in een apart zakje. Ik ben weer terug bij af. Net als mijn ouders doe ik boodschappen voor de hele week, mijn koelkast staat vol bewuste producten die eindeloos houdbaar zijn. Vrolijke boeren doen hun verhaal op verpakkingen van gerecycled karton en op de flesjes zuiveldrank vertellen hippe illustraties hoeveel aardbeien er tussen de rechtsdraaiende melkzuurbacteriën dobberen. Mijn maaltijden bestaan uit bewuste keuzes, en ik wou dat ik het terug kon draaien. Daarom deze TIP: hou in de supermarkt je koptelefoon op en draai het volume open, gooi lukraak wat ingrediënten in je mandje, reken af, verlaat zo snel mogelijk de winkel. Haal de producten thuis direct uit de verpakking en bedenk dan pas welk gerecht je ervan wil maken. Vinkloos koken levert soms vreemde combinaties op, maar uiteindelijk smaakt de onbewuste keuze toch gewoon het lekkerst.


Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons