nieuwsbrief
menu Asset 14

Enkelbandstage

Artikel Thomas Rietstra
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Fred Teeven zet het mes in detentie.

Staatssecretaris Fred Teeven klonk onbedoeld extra verontrustend door in Nieuwsuur te zeggen: "Het blijft wel veilig in Nederland." Hij doelde op zijn bezuinigingsplannen voor detentie, die door de gehele oppositie hysterisch als "kaalslag" werden bestempeld maar volgens Teeven noodzakelijk zijn "omdat er gewoon te weinig geld is."
Het kan allemaal goedkoper, vindt Teeven. Neem nu de cellen, die worden in beslag genomen door één gedetineerde, maar uit onderzoek is volgens Teeven gebleken dat twee gedetineerden per cel, geen enkel probleem is. Het kunnen er trouwens ook vier of zes worden.
Verder heeft Teeven ontdekt dat het veel minder kost de gevangene helemaal niet gevangen te houden, maar hem in plaats daarvan naar huis te sturen met een enkelband. Natuurlijk niet voor een biertje op de bank. Teevens grote schrikbeeld is een gedetineerde met een biertje op de bank. Nee, de gevangene moet aan het werk. Monumenten opknappen, parken aanharken. Teevens gewoonlijke strengheid maakte plaats voor een vaderlijke opmerking: "Zodoende kennen ze een vak als ze naar buiten komen. Er is niets zo vervelend als je buiten komt en geen werk hebt."
Teevens derde verbluffende idee: de gedetineerde betaalt zijn eigen detentie. Dit doet hij door de kosten van zijn gevangenhouding achteraf terug te betalen. Bijvoorbeeld door uitoefening van het vak dat hij in zijn strafperiode leerde. Zo dwingt de zelfopgelegde bezuinigingsnoodzaak de staatssecretaris ertoe een geheel nieuwe invulling te geven aan wat een gedetineerde is: een man of vrouw die van de gevangenisstraf gebruik maakt een enkelbandstage te lopen, bij wijze van omscholing, met de detentiekosten als studieschuld.
De "zelfredzaamheid van gedetineerden", het "waarborgen van de veiligheid", paternalistische bedoelingen om ex-gedetineerden beter te laten integreren, onderzoeken die wijzen op "mooie resultaten" bij twee-op-een-cel, zo verpakt Teeven zijn plannen, die geen diepere visie hebben. Het is verkooppraatje dat moet verbloemen dat het ook in de gevangenis crisis is.


Thomas Rietstra

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons