nieuwsbrief
menu Asset 14

Een Hinkelspel

Artikel Roos Euwe
Mail

Ik heb nooit begrepen was er leuk is aan hinkelen. Als klein meisje op het schoolplein vond ik het maar niks, op één been door vakjes hoppen. Ik vond de spelregels te vaag om te begrijpen of mee vals te spelen. In een hinkelspel kan bijna alles wel, maar alleen als je binnen de stoepkrijtlijntjes springt. Of omvalt en je knie openhaalt. Nou, laat dan maar. Stom spel.

Sinds kort ben ik toch weer aan het hinkelen. Zonder stoepkrijt op de tegels, zonder mijn knie open te halen en vooral zonder saaie spelregels. De Argentijn Julio Cortázar schreef veertig jaar geleden Een Hinkelspel waarin je als lezer zelf de spelregels mag bepalen. Je mag het van hoofdstuk 1 tot en met 56 lezen en daarna dichtslaan, schrijft hij op de eerste pagina. Je mag het ook volgens zijn alternatieve volgorde lezen, waarbij je de hoofdstukken kriskras door elkaar leest. Of je doet het weer anders. Dan kom je er bijvoorbeeld achter dat het boek een drieluik is, en een stuk overzichtelijker is dan het in eerste instantie leek. Of je raakt verdwaald in de overdadige taal vol onvoorstelbare vergelijkingen, verdwaald op pagina’s waarin bijzinnen, hoofdzinnen en terzijdes razendsnel van gedaante verwisselen.

Het leven van hoofdpersoon Horacio Oliviera is net zo onvoorspelbaar als de volgorde waarin de lezer het leest. Het gaat van filosofische en semi-filosofische bespiegelingen naar langlopende liefdesaffaires, via langspeelplaten vol jazzmuziek en halflege flessen wodka. Want als de lezer alles mag, dan mag Cortázar dat ook, en Horacio al helemaal. We hinkelen van een normale vertelling in de derde persoon naar de ik-vorm en weer terug. Van heldere bespiegelingen over schijven naar de continue maalstroom van Horacio’s gedachten.

"Nu in ernst, Horacio, laten we zo dadelijk overeind komen en naar de straatdeur wankelen, iets afvragen met de ziel op de punt van ons hand. (de punt van ons hand? In de palm van onze tong, of iets dergelijks. Typonomie, descriptologische anatologie, in twee ge-ïl-lu-streer-de delen), laten we ons afvragen of we deze onderneming van boven- of onderaf moeten aanpakken (maar dat is geweldig, ik kan heel helder denken, de wodka pint de woorden als vlinders op een stuk karton) "

 Zodat je op een gegeven moment niet meer weet wie de spelregels had bedacht, en of je nu een hinkelspel, verstoppertje of tikkertje speelde. Of dat je misschien toch een boek aan het spelen was. Of een spel aan het lezen.


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons