nieuwsbrief
menu Asset 14

De nieuwe vriendinnen van Peter Jan en Wibi

Artikel Rutger Lemm
Mail

Het was de week waarin een nieuwe paus werd gekozen, Xi Jinping de nieuwe president van China werd en F.C. Barcelona zich in een historische wedstrijd alsnog plaatste voor de kwartfinale van de Champions League. Maar het was ook de week waarin twee Bekende Nederlanders hun nieuwe, veel jongere vriendinnen aan ons presenteerden.

Eerst werd ik opgevrolijkt door een hernieuwde kennismaking met Peter Jan Rens, die als meneer Kaktus en presentator van Geef Nooit Op (typisch voor de jaren negentig, toen de mogelijkheden nog oneindig waren, in deze crisistijd zou het waarschijnlijk Geef Maar Op heten) een jeugdheld van mij was. Nu staat hij op de steiger bij een typisch Hollands kanaal onder een grijze lucht ongemakkelijk te poseren met zijn 42 jaar jongere vriendin, die er overigens helemaal niet 42 jaar jonger uitziet. De interviewer stelt ze Frans Bromet-achtige vragen (behalve dan dat zijn onnozelheid niet gespeeld is) en Rens antwoordt met een geforceerde vrolijkheid. “Ben je verliefd op eh…” “Ja. Zie je dat niet?” Het pianomuziekje, de confronterende vragen over het leeftijdsverschil en Rens' geldproblemen en zijn malle poses bij een boom maken het tot een ongemakkelijke en hilarische sketch, die zowel een parodie is op Rens als op het roddelblad Weekend dat het filmpje heeft gemaakt. Wauw, Peter Jan. Wat een misère. Was er maar een goede spreuk waarmee ik je zou kunnen aanmoedigen om vol te houden.

Dit kon niet erger. Maar dat kon het natuurlijk wel. Een paar dagen later werd ik geattendeerd op een vergelijkbare reportage van de Telegraaf, die hijgjournalist Wilma Nanninga met een cameraploeg naar het landgoed van pianist Wibi Soerjadi had gestuurd. Ook Wibi is verliefd, op de 18 jaar jongere Céline. Ook Wibi is knettergek. Hij springt op de bank in een bleke imitatie van Tom Cruise bij Oprah en vertelt hysterisch lachend over hun eerste date. Elke keer als ze bijna gingen zoenen, wilde Wibi gamen. Het wordt geïllustreerd door beelden van Wibi op een arcade-motor, met Céline achterop. Paarden zijn heel belangrijk voor hun relatie. We zien Wibi op een paard aan komen rijden, Céline tegemoet. Uit de sfeershots van zijn huis kunnen we opmaken dat Wibi fan is van Disney, Jack Sparrow en The Muppets. Wow, wow, wow. Wat een gekte, wat een ongemak, wat fantastisch om naar te kijken.

Wibi en Peter Jan zijn net als wij: ze willen aandacht, liefde en dat iedereen denkt dat het goed met ze gaat. In hun krampachtige en ongeloofwaardige blijdschap zien we ons eigen falen terug. Je moet goed tegen ongemak kunnen om de bizarre filmpjes tot het einde te doorstaan. Maar als je, net zoals ik, ongemak en treurigheid juist waardeert, dan wens ik je heel erg veel plezier.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons