nieuwsbrief
menu Asset 14

Topvrouwen

Artikel Kelli van der Waals
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Topvrouwen dubben over de positie van de vrouw.

Afgelopen vrijdag was cultureel centrum De Rode Hoed in Amsterdam gevuld met hooggehakte vrouwen. Ze kwamen kijken naar Eurocommissaris Neelie Kroes, die het openingspraatje hield van een debat getiteld Het vrouwelijke antwoord op de crisis. Met rechte rug drukte de 71-jarige supervrouw de aanwezige dames op het hart dat hun levensverwachting hoog is en ze hun ‘rugzakje voor het leven’ maar beter kunnen vullen met onderwijs en ervaring. En dat ze zich zorgen moesten maken om de hoge jeugdwerkloosheid. Er dreigt in Europa immers een ‘verloren generatie’, met veel meiden die überhaupt de kans niet krijgen dat rugzakje te vullen. Daar, zei de commissaris, ligt ze pas echt wakker van.
Tijdens Kroes’ betoog lag haar beeltenis op mijn rechterdij, waar ze de cover sierde van Lof. Dat tijdschrift ‘voor vrouwen met ambities’ (die tagline sloeg vermoedelijk op alle aanwezigen) lag bij aanvang op ieders stoel. Het staat vol advertenties voor snelle thuismaaltijden en magere stukken over werkende vrouwen met een gezin. Voor één van die artikelen, genaamd ‘Moeders met macht’, had de hoofdredactrice zichzelf laten portretteren. Een kijkje in het leven van een topvrouw.
De doelgroep van Lof discussieerde na Kroes’ vertrek verder over hun plekje aan de top en kwesties als quota en machtsstructuren. Het antwoord op de crisis bleef helaas achterwege, evenals aandacht voor laagopgeleide vrouwen, die de recessie toch veel harder voelen dan de gemiddelde topvrouw. Ook over de jonge meiden die Kroes wakker houden werd gezwegen. Misschien dat de vrouwen met ambities later die avond in bed – geserveerde wijn en hapjes reeds lang achter de kiezen, hakjes opgeborgen in de inloopkast – nog wel even over hen hebben gepiekerd. Maar ik vermoed dat ze dat allang waren vergeten.


Kelli van der Waals

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons