nieuwsbrief
menu Asset 14

Every Day is Dressed Up

Artikel Beeldredactie
Mail

De fotoserie ‘Every Day is Dressed Up’ van Sander Marsman gaat over de vrouw Dianna. Zij is als man geboren en heette toen Léonard.

The Last Picture of Léonard' - 12.7.2009 (Zowel Dianna als Léonard is dol op vliegtuigen)

Sander ontmoet Dianna voor het eerst in 2011 in het Springfield Park in Londen. Ze delen een liefde voor deze plek en langzaam laat Dianna Sander toe in haar leven. Wanneer Sander vraagt naar het verschil tussen Dianna en Léonard, antwoordt ze: "Léonard had very little social life and with Dianna there is not enough days in each week!". Voor zichzelf heeft ze een lijstje opgesteld waarin ze dit verschil kernachtig beschrijft, Dianna versus Léonard:

Lively - Shy
Bright - Dull
Hot - Cold
Flamboyant - Drab
Loves Dancing - Can't
Back sloping writing - Forward sloping writing
Doesn't feel the cold - Feels the cold

Meer nog dan een uiterlijke transformatie heeft Dianna een identiteitsverandering ondergaan. Bewonderenswaardig is de discipline waarmee ze die nieuwe identiteit vormt. Zo houdt zij een kledingdagboek bij dat bestaat uit voor ons onbegrijpelijke teksten: “Shoes 3.27 in 083mm Beige medium heel [Cuban], Tights Silver-grey glossy, Dress 28in 071cm Peach square neck, Jacket Scarlet bolero”. In haar garderobelijst wordt elk kledingstuk dat zij verwerft tot in detail beschreven: “DRESS Cream lace [slip type] 18in 046cm”. Maar opvallendst zijn misschien wel de ontelbare foto's die ze door de jaren heen van zichzelf heeft gemaakt (en heeft bewerkt met photoshop). Het lijkt alsof al deze middelen haar helpen bij het verwerven van een nieuwe identiteit. Ze geven haar bestaansrecht, de bewijsvoering voor het feit dat Dianna 'echt' is.

---

In samenwerking met Sigríður Ása Júlíusdóttir heeft Sander een boek ontworpen dat zowel Sanders foto’s als privéfoto’s van Dianna bevat (zie als voorbeeld de drie beelden hierboven). Wil je hem helpen met het daadwerkelijk uitbrengen van dit boek, check dan ‘Voordekunst’.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons