nieuwsbrief
menu Asset 14

Onze kinderen zijn in gevaar!

Artikel Rutger Lemm
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In onze psychose maken we kinderwc's van glas.

Joris Luyendijk was afgelopen zaterdag te gast op het Mind The Book-festival in Antwerpen, en trok fel van leer tegen de huidige nieuwsjournalistiek. Hij zei onder andere dat het grootste deel van de Nederlanders “half psychotisch” is dankzij alle angstzaaierij in de media.
Ik heb zelf geen tv meer, maar zondagavond keek ik met mijn ouders mee. Het NOS-journaal opende met een item over cijfers van de Inspectie van Onderwijs, dat stelde dat in veel gemeenten de kinderdagverblijven hun zaken niet op orde hebben. Gjalt Jellesma (een naam die ik niet verzonnen heb) van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang was hier boos over. Een NOS-verslaggever ging langs bij een crèche die wel maatregelen genomen had. Een van de leidsters van de Cocon in Oosterhout liet trots zien hoe bijna elke wand nu van glas was gemaakt, tot de wc-ruimte aan toe. De NOS-verslaggever vroeg een vader: “Wat zou u doen als zoiets zou gebeuren met uw kind?”
Ik schreeuwde naar het scherm: “Dit is een schande! Mijn kinderen zijn nergens veilig meer!” Toen realiseerde ik me dat ik helemaal geen kinderen heb. En dat er op de Cocon in Oosterhout helemaal niets aan de hand is, behalve dan dat de kinderen geen plasprivacy meer hebben.
Voor je het weet moeten kinderen ook doorzichtige kleren dragen, zodat iedereen goed kan zien dat ze geen blauwe plekken hebben, en dat hun geslachtsdelen nog in goede vorm zijn.
Natuurlijk moeten sadisten als Robert M. zo goed mogelijk tegengehouden worden. Maar de volledige controle die de media en haar publiek eisen, is een illusie. Als je daarnaar streeft, maak je in je paranoia alles kapot. Voor je het weet zit je trillend van angst met rooddoorlopen ogen in je eentje in een gepantserde kamer en drink je alleen nog maar je eigen urine terwijl je prevelt: “Ze komen… Ze komen…”
Gevaar verschijnt altijd waar je het niet verwacht.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons