nieuwsbrief
menu Asset 14

Lekker jezelf zijn

Artikel Emy Koopman
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Emy beziet hoe Asscher immigranten tot vrijheid wil dwingen.

"We moeten duidelijker maken wat dit land zo geweldig maakt: de vrijheid jezelf te zijn." Met deze redenering onderbouwde PvdA-minister Asscher zijn plan om immigranten een participatiecontract te laten tekenen. Wat er precies in dat contract komt te staan is vooralsnog vaag, maar Asscher wil ermee zorgen dat nieuwkomers Nederlandse ‘normen en waarden’ gaan onderschrijven. Hij bedoelt daarmee vooral dat immigranten (lees: die moslims) meer van homo’s moeten gaan houden en moeten vinden dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn.
De vrijheid jezelf te zijn is niet iedereen gegund. De weigerambtenaar, de SGP’er, en de traditioneel opgevoede immigrant moeten doen alsof zij ineens niet meer geloven wat zij altijd al geloofd hebben. Zij moeten zich zonder aarzelen conformeren aan ‘onze’ normen en waarden – alsof ‘wij’ (en wie zijn ‘wij’ eigenlijk?) het daar allemaal over eens zijn. De emancipatie van homo’s en vrouwen wordt door politici graag gebruikt als hét teken van ‘onze’ verlichting en ‘hun’ achterlijkheid. Die politici zijn meestal rechtse, blanke mannen, met een speciale voorliefde voor het afrukken van hoofddoekjes, omdat dat zo goed zou zijn voor de emancipatie. Asscher schaart zich in een rijke traditie van vrijheidsstrijders.
Je kunt denken wat je wilt van mensen die homo’s of vrouwen minderwaardig vinden, maar die mensen een contract laten tekenen dat ze dat niet meer moeten doen, verandert natuurlijk niets. Dit is gastvrijheid op z’n Hollands: na eindeloze bureaucratische procedures blijkt dat jij die gelukkige bent die mag blijven. Vervolgens word je verwelkomd door Asscher: "Gezellig dat je er bent, wees lekker jezelf, hier heb ik een mooi contract met onze regels hoe jij jezelf moet zijn. Teken je even? En niet vergeten: maar één koekje bij de koffie. Zo doen wij dat nu eenmaal."


Emy Koopman (1985) is Hard//hoofd-redactielid, literatuurwetenschapper, psycholoog en schrijver. Haar debuutroman Orewoet verscheen in september 2016 bij Prometheus. // emy@hardhoofd.com

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons