nieuwsbrief
menu Asset 14

Datadaten

Artikel Miriam van Ommeren
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Miriam heeft nog hoop voor singles zonder wiskundeknobbels.

In aanloop naar Valentijnsdag verscheen afgelopen weekend een artikel in de Volkskrant over de zin en onzin van de algoritmes die Parship ('daten voor hoger opgeleiden') gebruikt om mensen te koppelen. In 2013 gaat liefde niet door de maag, maar door de databank: goed nieuws voor bèta's, maar wellicht minder goed nieuws voor hen die de liefde graag aan het toeval of de sterren overlaten.
Een paar weken geleden stuitte ik op de TED-talk van ene Amy Webb: een typische hoogopgeleide, ambitieuze begindertiger die klaar was voor love and marriage en het web opging om daarvoor de juiste man te vinden, met een profiel dat hoog zou scoren op LinkedIn. Na een reeks rampzalige dates was zij echter de wanhoop nabij. De laatste poging moest daarom helemaal op haar manier: algoritmisch. Webb stelde een lijst met tweeënzeventig voorkeuren met bijbehorende scores ('Weegt altijd tien kilo meer dan ik': dertig punten) samen, maakte vervolgens tien nepprofielen van mannen aan om te kijken hoe haar concurrentes het aanpakten en ging uiteindelijk zwaarbewapend op zoek naar Mr. Right. En vond hem. Een jaar later ging hij op één knie.
Haar pas verschenen boek is een verslag van deze geschiedenis. Vermakelijk? Absoluut. Uitnodigend? Eerlijk gezegd niet. Webbs onderneming klinkt precies zo: als een onderneming. Obsessief, controlfreakerig en werkelijk niets aan het toeval overlatend. Liefde als een mathematische som.
Ondanks de kritische noten die erin gekraakt worden kent ook het eerdergenoemde krantenartikel een happy end. De schrijver ervan vond zijn grote liefde uiteindelijk op de site. Hun matchingscore was ronduit belabberd, maar dat stond de liefde verder niet in de weg.


Miriam van Ommeren

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons