nieuwsbrief
menu Asset 14

Proefapen

Artikel Thomas Rietstra
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Thomas bespreekt hoe McCain en Ahmadinejad met Irans ruimteplannen omgaan.

Na een succesvolle proef met een Iraanse aap als astronaut wil de plots reislustige Mahmoud Ahmadinejad de eerste menselijke Iraniër in de ruimte worden. Hoewel er in dat geval nog het één en ander aan zijn menselijkheid gesleuteld moet worden, zijn de prognoses positief: in 2020 staat de eerste Iraniër in de ruimte op de planning en in 2025 moet de eerste Iraniër voet en vlag op de maanbodem planten. Ahmadinejad zei in zijn rede zich te willen "opofferen voor de wetenschap". Dat "opofferen" haast altijd onderdeel uitmaakt van Ahmadinejads retoriek, neemt de toepasselijkheid ervan voor de proefaap niet weg. Die ziet er volgens sommige commentatoren op de foto vóór zijn ruimtereisje namelijk anders uit dan erna, wat erop zou wijzen dat de aap niet levend is teruggekeerd op aarde of op z'n minst onherkenbaar verminkt.
Hoe dan ook, de Russen hadden destijds hun hond, de Iraniërs nu hun aap, dat moest wel afgunst oproepen in het Amerikaanse kamp. Senator John the fighter McCain reageerde dan ook op twitter in zijn bekende, sublieme stijl: "‘Dus, Ahmadinejad wil de eerste Iraniër in de ruimte worden, maar is hij daar vorige week niet al geweest?" verwijzend naar de proefaap. Velen vonden het een smakeloze, racistische grap. Maar we moeten die poging tot humor van McCain juist met blijdschap ontvangen. Het is voor de meeste minderheden namelijk prettiger om op de maan te wonen dan in Iran. Bovendien wordt in de Amerikaanse senaat geëxperimenteerd met een twitterende proefaap. Zolang dat zo is, mogen McCain en Ahmadinejad van mij alles tegen elkaar zeggen.


Thomas Rietstra

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons