nieuwsbrief
menu Asset 14

Geen navels maar feiten

Artikel Kelli van der Waals
Mail

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Kelli woonde een debat tussen hoofdredacteuren bij.

Omdat Bas Heijne een column had geschreven over de verkleutering van het nieuws werd er afgelopen dinsdag een debat georganiseerd over ‘de kerntaken van de journalistiek’. In de foyer van een Hilversumse studio zaten de hoofredacteuren van NRC Handelsblad, de Volkskrant, het NOS journaal en gastheer RTL Nieuws naast elkaar op een podium. Bij een van hen stond een overhemdknoopje open, en elke keer als zijn stropdas verschoof verscheen een zongebruinde navel. Niet dat dat er iets toe deed, want dit debat ging over feiten, aldus de gehashtagde titel #geefonsfeiten (bij aanvang werden ‘moderne journalisten’ verzocht te twitteren).
Je kan je afvragen of zo’n discussie door journalisten over journalistiek, nog los van dat knoopje, niet wat navelstaarderig is. Was het maar zo. Dit debat was defensief, veelal bozig, af en toe beledigend (de ogenrollende RTL-chef Harm Taselaar noemde zelfs zijn eigen werknemers lakse honden) en richtte zich te weinig op die kerntaken.
Feiten dienden eigenlijk alleen om de aanvallen van anderen af te slaan. Zoals het aantal woorden in een krant (dagelijks een kleine roman), en de leeftijd van een doelgroep (het NOS-journaal is voor vijf- tot honderdvijftienjarigen). Peter Vandermeersch had zijn krant van die dag meegenomen om aan te tonen hoeveel serieus nieuws daar wel niet in staat, en droeg voor uit een boek over de geschiedenis van de NRC. Bleek dat ze daar in de jaren vijftig ook al rekening wilden houden met de populaire smaak. Ondertussen wees Taselaar de anderen geërgerd op hun feitelijke gedrag van die avond (de een luisterde niet, de ander smeet met verwijten).
RTL is van plan meer van dit soort twistgesprekken te organiseren. Goed idee, dan kan het de volgende keer misschien over wat anders gaan dan feiten.


Kelli van der Waals

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons