nieuwsbrief
menu Asset 14

Mondriaanjurk

Ik ontdekte de jurken van Karen Millen tien jaar geleden, toen ik spijbelend van mijn filosofiecollege door de stad struinde. In de etalage van de Karen Millen-winkel in de Leidsestraat stonden kunstige paspoppen (zonder gezicht) met prachtige jassen aan, die mij met gemak naar binnen lokten. Het werd zo een moment waarop je iets nieuws ontdekt en even heel, heel gelukkig bent: glanzende, rijke stoffen, goed gesneden jurkjes, secuur afgewerkte knopen. Ik zat hier veel beter dan in de collegebanken. Maar het geluksgevoel werd ruw verstoord door de niet te miskennen prijskaartjes. Dus kwam ik terug toen de etalagepoppen vervangen waren door bordjes met ‘sale’ erop.

Mail

Het fijne aan Karen Millen is dat het een lichtelijk ordinair merk is. Daarom blijven de meer spannende, ongewone, ‘alternatieve’ jurken in de uitverkoop hangen: het gemiddelde Karen Millenpubliek komt voor de saaie, klassieke ‘promdress-achtige’ jurken of voor de office look, met kraagjes en plooirokken. Ik kom voor de ballonrokken, hoog gesloten jurken of loodrechte pantalons.

In de laatste paar jaar kocht ik er een jurk voor de bruiloft van een vriendin, van dik, glanzend hemelsblauw satijn dat bijna stijf om je lichaam heen blijft zitten, met in het midden een brede strook diepgroen over de gehele lengte. En een zwarte, gehaakte zomerjurk, met dwarse banen van lovertjes en beige en wit gestikt draad. Wanneer ik mijn blauwe jas met opstaande kraag en ballonrok aan heb, krijg ik gegarandeerd van meerdere (soms wildvreemde) mensen complimenten.

Maar het gelukkigst werd ik toen ik dit exemplaar kocht, dat ik om zichtbare redenen mijn Mondriaanjurk noem. Het is een strakke, vrij simpele jurk van dik katoen, maar wel met iets elastisch erin waardoor hij makkelijk meebeweegt. Zoals met zoveel kleding moet je het aan zien om te begrijpen wat er zo mooi aan is. Deze jurk verraadt mijn liefde voor lijnen, rechte vlakken en strepen in kleding. Ik denk dat ik zonder overdrijven meer dan dertig verschillende tops, T-shirts, jurken en truien heb met strepen: het staat me gewoon goed en met strepen aan voel ik me altijd een beetje een Parisienne, een gevoel dat je mijns inziens niet vaak genoeg kunt hebben.

Voor het laatst droeg ik de Mondriaanjurk op mijn verjaardag, drie jaar geleden. Sindsdien hangt hij ongedragen in mijn kast. De jurk is best kort en zit vrij strak om mijn billen (toch dat ordinaire tintje). Dat is iets waar ik steeds meer moeite mee heb. Maar eigenlijk moet ik me daar overheen zetten, want als ik nu weer naar de jurk kijk, snap ik nog altijd waarom ik ‘m toentertijd heb gekocht: het blijft een echte Noorjurk.

-

In het kader van de modeweek op hard//hoofd schrijven vijf redacteuren een korte overpeinzing over een dierbaar kledingstuk. Gisteren ging het over een shirt.

Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5