nieuwsbrief
menu Asset 14

Wortels

Van wortels word je oranje, tenminste, als je er maar genoeg van eet. In mijn familie hebben we moeite met maathouden. Toen een van mijn zusjes licht oranje verkleurde, werd dat maar weer eens bevestigd. Toch hou ik nog steeds van wortels.

Mail

Wortels zijn niet alleen maar lekker en gezond, maar ook ontzettend veelzijdig. Als ik de rest van mijn leven nog maar één groente zou mogen eten, dan kies ik voor een leven lang worteltaart, met wortelsap, wortelmuffins, wortelbrood, als tussendoortje rauwe wortels met dipsaus (of gewoon met pindakaas), gewokte wortels met gember, sesamzaad en honing, gekookte worteltjes met peterselie en boter, wortels uit de oven met provinciaalse kruiden, en natuurlijk iedere dag Gajar Ka Halwa, het zoete worteltoetje uit India.

Deze liefde komt niet voort uit patriottisme, maar de iconische oranje bospeen vind ik wel het lekkerst van alle soorten, kleuren en maten. Deze populaire wortel dankt zijn kleur aan enthousiaste Nederlandse tuinders die in de 17e eeuw gele en paarse wortels (afkomstig uit Iran) kruisten en voor het huis van Oranje-Nassau het welbekende oranje ras kweekten. Binnen honderd jaar at men in heel Europa oranje wortels en tegenwoordig wordt er in Nederland jaarlijks zo’n 7000 hectare van deze penen geteeld. (Tot zover Wikipedia.)

Het zaad van de wortel werkt trouwens ook als anticonceptiemiddel. Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee, maar het is een eeuwenoud gebruik. Trouwens, de eerste plant die gebruikt werd voor ‘gezinsplanning’ is silphium (een verre neef van de venkel). Dit wonderkruid stond bij de Romeinen al bekend als anticonceptiemiddel en was zo populair dat het al in de derde eeuw is uitgestorven.

Een dagelijkse portie penen is goed voor je. De groente reguleert de menstruatiecyclus, beschermt tegen longkanker en helpt tegen stress en depressies! Maar wortels zijn ook super voordelig, ze worden bijna het hele jaar door verbouwd. Daardoor liggen deze groenten bijna altijd vers in de winkelschappen (alleen maart en april vallen buiten het seizoen).

Wortels zijn het perfecte tussendoortje. Geschraapt en gewassen in ijswater, of gewoon een winterpeen in een boterhamzakje. Je neemt ze overal mee naartoe en ze worden niet beurs. Anders dan bananen of appels kan je een wortel ook rustig een paar dagen vergeten. Niks geen plakkerig hoopje gistend fruit onderin je rugzak waar je boeken ongelukkig in blijven steken.

Iets om rekening mee te houden: als je van wortels oranje bent geworden, duurt het even (een paar weken) voordat je normale huidskleur terug is. Blijf uit de zon en draag bruintinten. Of eet een heleboel blauwe M&M’s.

Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5