nieuwsbrief
menu Asset 14

De nieuwe Rosa

Gilles slaapt niet meer. Gelukkig is hij huisvrouw, en schrijver. Iedere zondagochtend heeft hij op hard//hoofd een moment voor zichzelf. Zondagsrust: het (niet zo jonge) vaderschap van Gilles van der Loo, van onderen belicht.

Mail

Het was druk op de wijnproeverij. Te midden van onze horecakennissen stonden Birre en ik keihard te savoureren. Gérants en chefs trokken hun inmiddels grijzende wenkbrauwen op bij lekkere wijn, of keken zuur bij vieze. Ik dacht aan mijn stuitend vroeg overleden beste vriend Gijs, die hier zo thuisgehoord had.
In ’95 ging ik voor het eerst met Gijs mee naar de proeverij, en wat ik me daar vooral van herinner is de verschrikkelijke angst. Aangezien voor alle andere bezoekers overduidelijk moest zijn dat ik niet op wijnproeverijen thuishoorde, kon het niet lang duren voor een van die beblazerde mannen me zou wijzen waar de uitgang was. Maar niemand stuurde me weg. De angst werd elk jaar minder.

Beeld: Joost de Haas

Opeens was het nu. Birre en ik - zoon Nadim ombeurten torsend - waren bij de Rhônewijnen aangeland toen het meisje met de rode jurk verscheen. Ze had die box fresh shine; was mooi zoals alleen meisjes van twintig kunnen zijn.
Haar hakken waren te hoog. De rode jurk was duidelijk haar mooiste, al was het geen heel dure, of zelfs maar nieuwe jurk. Pluisbolletjes begroeiden de stof ter hoogte van haar borsten als netgetrimde buxusbosjes op het heuvelland van Mars.
Met een leeg glas in haar hand aarzelde het meisje achter een kluitje vijftigers dat zich had vastgezogen aan de proeftafel. Ze lachte naar me, en nu zag ik dat ze eigenlijk een bril moest dragen, maar die vandaag thuisgelaten had. Birre porde me in mijn ribben. “Schenk jij de volgende witte eens voor ons in.”
Op de terugweg met twee bodempjes wijn liep ik bijna het meisje omver. 
“Sorry,” zei ze. 
“Welnee,” zei ik, en wees op haar glas. “Kom je er een beetje uit?” 
Ze lachte, schudde haar hoofd en hield het scheef. “Nee.”
Hierop moest ik me over haar ontfermen. Zo zijn de regels. Ik mocht al een jaar of acht voor huisvrouw spelen, maar zo heel veel kon er niet veranderd zijn. 
“De Rioja is lekker,” zei ik en wilde door, omdat ik al best lang stilstond bij een mooie jonge vrouw in een lange rode jurk. Het meisje hield me tegen, en leek opeens niet zo onzeker meer. Ze zei: “Werkte jij vroeger in Panini?” 
In die tijd kon ze niet ouder dan twaalf geweest zijn. “Hoezo?” 
“Ik ook.” 
“Nu, bedoel je?”
Ze knikte, en opeens wist ik: dit was de nieuwe Rosa.
Toen ik in Panini werkte, was Rosa het mooiste meisje van de zaak; had zij de hoge hakken aan. Na sluitingstijd op warme zomeravonden, als het personeel zelf de stad in ging, droeg Rosa het rode jurkje en was zij het, die glom alsof ze net uit haar verpakking kwam.
Ik deed de eigenaars gemompelde groeten en vluchtte terug naar Birre, die twee broodjes met varken en mierikswortel had gekregen van een baardige gozer achter een kraam. Met een punt van mijn pistolet wees ik in de richting van de rode jurk.

“Dat meisje…” zei ik.
“Wat is er met dat meisje?”
Ik nam een hap, kauwde. Slikte. “De nieuwe Rosa.”
Omdat Birre heel wijs is en me zo goed kent, knikte ze alleen. Daarna drukte ze Nadim in mijn armen om in de rij te gaan staan voor extra brood met varken. Terwijl onze zoon zijn bekwijlde vingers een voor een in mijn oor probeerde te proppen, stroomden de tranen over mijn wangen. Ik draaide me om en haalde een mouw over mijn gezicht. Wat moest de nieuwe Rosa wel niet denken?
Wist zij veel dat het door de mierik kwam.
Ik gooide mijn broodje in een vuilbak en besloot mijn zinnen te verzetten met een glas Barolo, wat maar heel ten dele lukte door de vrees dat elk moment de nieuwe Gilles aan kon komen lopen.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5