nieuwsbrief
menu Asset 14

Fyra, dank voor uw begrip

Een maand na de officiële lancering van de Fyra tussen Brussel en Amsterdam vragen critici zich af of de kinderziekten waarover in december werd gesproken wellicht toch chronisch van aard zullen blijken, of eventueel zelfs terminaal: er gaan stemmen op om de exploitatievergunning van de NS in te trekken. Jan maakte tijdens de proefperiode met enige regelmaat gebruik van de Fyra en beleefde op een goede dag een waar avontuur. Een reisverslag in intercom-berichten.

Mail

Proloog

07:45 “Dames en heren, de Fyra naar Amsterdam van 07:45 zal vandaag vertrekken van spoor 8… b.”

07:47 “Correctie: de Fyra uit Brussel en Antwerpen van 07:45 zal vandaag vertrekken van spoor 2… a.”

07:48 “De Fyra uit Brussel en Antwerpen van 07:45 vertrekt over ongeveer 10 minuten. Naar Amsterdam.”

07:50 “Dames en heren, de Fyra uit Brussel en Antwerpen naar Schiphol en Amsterdam rijdt vandaag wegens verwachte weersomstandigheden helaas niet. Reizigers in de richting van Amsterdam kunnen gebruik maken van de treinen die op andere sporen gereed staan om in die richting te vertrekken. Onze excuses voor het ongemak. Reizigers naar Schiphol kunnen omrijden via *krggrgrkkkkrkkrg… Onze excuses voor het ongemak. Dank voor uw begrip.”

Dank voor uw begrip

08:25 “Dames en heren, welkom aan boord van Fyra.”

08:26 “Wij zullen over enkele minuten vertrekken.”

08:29 “Hallo hallo?”

08:29 “U bevindt zich in de Fyra.”

08:30 “Dank voor uw begrip.”

08:32 “Wegens een probleem rijden we momenteel stapvoets.”

08:39 “We staan momenteel stil voor een sein. Het is een rood sein.”

08:40 “Dames en heren, de cateringservice rijdt helaas alleen mee op deze trein en mag momenteel geen koffie of thee verkopen.”

08:50 “Dames en heren zoals u misschien heeft gemerkt staan we momenteel stil. Vervelende bijkomstigheid: we staan in een tunnel. Er is een probleem met de locomotief. De machinist zal binnen ongeveer tien minuten proberen de locomotief te resetten.”

09:11 “De poging de locomotief te resetten bleek helaas vergeefs. Onze excuses voor het ongemak. Dank voor uw begrip.”

09:15 “De verkeersleiding in Utrecht heeft ons toestemming gegeven de cateringservice toestemming te geven koffie en thee rond te brengen. Tegen het normale tarief.”

09:26 “Dames en heren, een kritiek punt is bereikt, we gaan nu een aantal deuren openen omdat de hoeveelheid zuurstof in de trein snel terugloopt.”

09:30 “In de deuropening kan worden gerookt, u mag onder geen beding de tunnel inlopen. Reizigers die klagen over stank moeten bij zichzelf te raden gaan. We're all in this together.”

09:35 “In de laatste wagon is een passagier erin geslaagd zijn telefoon te gebruiken. Ik herhaal: in de laatste wagon is een passagier erin geslaagd zijn telefoon te gebruiken. Sommige reizigers rapporteren een streepje bereik.”

09:39 “We zullen de lichten in de trein uitschakelen om energie te besparen.”

09:50 “Wij verzoeken u allen niet naar de laatste wagon te gaan. Het is er momenteel erg druk en het telefoonverkeer verstoort onze verbinding met de hulpdiensten.”

09:53 “De hulpdiensten doen momenteel geen uitspraken over het moment waarop ze eventueel hier kunnen zijn.”

09:55 “Er komt een alternatieve locomotief uit Duitsland naar ons toe gereden.”

10:09 “Het spijt ons u mede te delen dat de locomotief uit Duitsland is gestrand tussen Venlo en Eindhoven.”

10:10 “Er heerst grote onduidelijkheid over ons lot.”

10:11 “Er zijn geen alternatieven meer.”

10:12 “Daarmee bedoel ik dat we, zodra de hulpdiensten arriveren, de trein moeten verlaten. Wanneer u de tunnel uitloopt, ziet u een bus. Deze is ingezet door de NS. Een stukje service naar de gestrande reiziger toe.”

10:35 “Reizigers naar Schiphol die hun vlucht dreigen te missen kunnen ervan uitgaan dat ze hun vlucht missen. U krijgt in de bus een formulier uitgereikt waarmee u een code kunt aanvragen waarmee u via internet contact op kunt nemen met onze klantenservice.”

10:50 “U kunt nu de trein verlaten."

10:51 "Volgt u bij het verlaten van de trein de aanwijzigingen van de hulpdiensten.”

10:59 “Hallo? Hallo? Is daar nog iemand?”

Epiloog

11:20 “Dames en heren, welkom in de bus. Wij brengen u zo spoedig mogelijk naar uw plaats van vertrek. En, misschien ten overvloede, hartelijk dank voor het door u getoonde begrip.”

Jan Postma Jan Postma (Delft, 1985) is politicoloog, fotograaf, journalist, parttime einzelgänger en meer. Maar, voordat u zich een beeld denkt te kunnen vormen, toch vooral dat laatste.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5