nieuwsbrief
menu Asset 14

Tanden

Geen categorie Gastbijdrage
Mail

Gilles slaapt niet meer. Gelukkig is hij huisvrouw, en schrijver. Iedere zondagochtend heeft hij op hard//hoofd een moment voor zichzelf. Zondagsrust: het (niet zo jonge) vaderschap van Gilles van der Loo, van onderen belicht.

Nadim krijgt tanden. Hij krijgt ze één voor één. Elke tand moet zich vanuit zijn schuilplaats in het kaakbeen opwerken, dwars door het maagdelijkroze tandvlees in het bekkie van onze zoon. Elke tand lijkt ook evenveel pijn te doen; er wordt evenveel gekwijld, gejengeld, niet-gegeten en niet-geslapen.

Als ouders leven Birre en ik natuurlijk erg mee: zo slapen wij ook niet meer, zijn ook ónze maaltijden verstoord, en zaten we gisterenavond (toen Nadim even sliep) afwezig kwijlend naar de tv te staren. Het was een van die programma’s waar je dom van wordt, en de IQ-punten vielen van ons af, om als stuivers onder de bank te rollen, tussen stofkonijnen, paperclips en vergeten kattenspeelgoed.
Ik wilde een hand op Birres schouder leggen, maar miste; had niet de kracht hem nog eens op te tillen. Birres hoofd viel voorover. Ze zei: "Zullen we naar bed?"
Mijn telefoon lag te ver weg. "Hoe laat is het?"
De verwarming tikte. Een van de katten liep voorbij. Ik merkte dat het geluid van tv al de hele tijd uitstond. Birre zei: "Mogen we alsjeblieft naar bed?"
"Oké," zei ik. "Jij eerst."
Een kracht van buiten haar lichaam leek Birre op te tillen. Schijnbaar zonder haar benen te bewegen - zoals vampiers het doen - gleed ze over de houten vloer naar de badkamer. Ik keek haar na en dacht aan mijn vriend Arie, die geen kinderen had; aan Stijn, Thor en Caroline, die ook geen kinderen hadden.

Beeld: Joost de Haas

Vroeger noemden we deze dagen van het jaar de ‘Feestweek’.
Ik stelde me mijn vrienden voor in cafés, op feestjes.
Ik dacht aan uitgaan. Dansen. Lachen.
Na Birre poetste ook ik mijn tanden. Steeds vergat ik waar ik was gebleven: of ik net boven of onder, achter of voor, binnen of buiten gepoetst had. De tandenborstel viel uit mijn hand en kletterde in de wasbak. Het was wel best.

Met mijn vinger op de lichtknop keek ik nog even in de spiegel, naar mijn bloeddoorlopen ogen. Ik dacht aan drank; aan nachten doorhalen met mijn vrienden. Bij zonsopkomst een vuurtje stoken in een oliedrum op het dak van iemands huis.
Ik dacht aan lauwe wodka. Aan cocaïne.
Het leek me maar vermoeiend, allemaal.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons