nieuwsbrief
menu Asset 14

Boze tienermeisjes

Artikel Noor Spanjer
Mail

Misschien is het omdat ik er zoveel in herken, of het is gewoon mijn voorliefde voor cynisme, maar boze tienermeisjes zijn mijn favoriete (stereo)types in films en series. Chagrijnig, verveeld, recalcitrant en gevat: je gaat meteen van ze houden. Ze ergeren zich mateloos aan hun ouders (en aan de rest van de wereld), zuchten hard, laten hun schouders hangen en draaien met hun ogen, kijken vol onbegrip naar hun broers en zussen en ze liggen het liefst alleen op bed urenlang te bellen met vriendinnen (of een potentieel vriendje). Wat ze vooral niet willen, is deel uitmaken van de wereld om hen heen; dat maakt ze zo kwaaiig en daarom juist zo grappig om naar te kijken.

Een paar favorieten van mij zijn:

* Meadow Soprano uit The Soprano’s (Jamie-Lynn Sigler, 1999-2007)

* Alexandra King uit The Descendants (Shailene Woodley, 2011)

* Dana Brody uit Homeland (Morgan Saylor, 2011-2012)

* Wednesday Addams uit The Addams Family (Christina Ricci, 1991)

Een van de grappigste filmscènes met Wednesday Addams komt uit de film Addams Family Values (1993): het volledig in het zwart gehulde meisje is tegen haar zin in naar summercamp gestuurd, alwaar iedereen - kinderen én begeleiders - voortdurend vrolijk is en zingend, dansend en huppelend door het leven gaat. Eén grote nachtmerrie voor Wednesday, die zich dan ook hevig verzet tegen al dit kleurrijke en opgewekte gedoe. Voor straf moet ze daarom kijken naar gezellige familiefilms, en om daaraan te ontsnappen besluit ze te doen alsof ze erbij wil horen. Ten overstaan van het hele kamp en met haar bekende stalen gezicht zegt ze: “I’m not perky, but I wanna be. I wanna smile, and sing and dance (…).” Om haar boodschap kracht bij te zetten veinst ze met geweldig veel moeite een doodenge glimlach, waarvoor iedereen achteruit deinst.

Boze tienermeisjes, ik word er intens gelukkig van.


Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons