nieuwsbrief
menu Asset 14

Niet kiezen

Artikel Femke Huurdeman
Mail

Zou er ooit een tijd komen dat gezeik over de politiek niet bestaat? Ik hoop het. Maar sinds zeuren een eerste levensbehoefte is geworden, doe ik er graag aan mee. Nu zou je denken dat de stortvloed van campagnes en peilingen wel voorbij is, maar niets is minder waar. Maurice de Hond schotelt ons vrolijk de laatste updates voor: “Als er nu verkiezingen zouden zijn dan…”. Dat irriteert mij. Kiezen is al erg genoeg dus waarom zouden we doen alsof? Gelukkig vraagt De Hond nooit naar mijn keuzes, want kiezen kan ik niet. Of het nu gaat om welk pak sinaasappelsap ik in de supermarkt moet kiezen of hoe ik mijn cavia zal noemen, kiezen gaat stroef. En dat komt niet omdat ik een enorme twijfelaar ben, er zijn gewoon te veel mogelijkheden. Soms droom ik dan ook van werelden waarin je niet hoeft te kiezen. Toen ik wat rondsnuffelde op het wijde web, stuitte ik op een site die mijn wens vervult. Het brein erachter besloot dat hij een einde moest maken aan al onze keuzestressmomenten. Zo werd NietMijnKeus.nl ter wereld gebracht.

Wil je een cd cadeau geven maar je weet niet welke? Ben je een kunstliefhebber en maakt het niks uit wat je boven je keukentafel hebt hangen? Dan kiest NietMijnKeus voor jou. Of het nu gaat om iets kleins als een boek of een T-shirt of iets belangrijkers; ook namen, afspraakjes en diners worden keuzeloos verkocht. Alleen al vanwege de klantervaringen is het de moeite waard om een kijkje te nemen.

"Vandaag mijn bestelling gehad, een paars t-shirt met een zwarte piranha met een rood oog. Absoluut niet mijn keus, maar ik heb nu in ieder geval een excuus voor mijn kledingkeuze."

Als je compleet blanco wilt consumeren ga je voor ‘iets’. Voor 95 euro staat er binnen een paar dagen een willekeurig voorwerp op je stoep. Nieuwsgierig scrolde ik langs de reacties en jawel, de heer Bouwman bestelde ‘iets’: "Een halve kuub haardhout staat hier voor de deur. We hebben een gaskachel. Je wordt bedankt."

Ook Chica Bijwaard durfde de gok te wagen en kreeg een onmisbaar mode-item binnen: "een burka. Voor €95,-? Nooit meer een bestelling op www.nietmijnkeus.nl."

Blijkbaar kan niet iedereen de keuzeloosheid aan. Nu is het mijn beurt, ik ga iets bestellen. Mijn Sinterklaaslootje krijgt een boek. Welke? Geen idee. Mijn hart klopt vol verwachting.


Femke Huurdeman

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons