nieuwsbrief
menu Asset 14

Verhuis af en toe

Artikel Noor Spanjer
Mail

En daar stonden mijn vrienden weer, op zondagochtend. Klaar om mij en mijn allegaartje van houten nachtkastjes, tafels en stoelen, een twintigtal dozen, wat bij elkaar verzamelde prullaria en honderd kilo aan schoenen te verhuizen. Het was al de vijfde keer sinds ik tien jaar geleden op kamers ging en hopelijk de laatste, voor een lange tijd. Want verhuizen is stressvol en kan soms een onoverzichtelijke hel zijn, waarin je continu alles kwijt bent en waarin je leeft op crackers met pindakaas, boeken als tafel en kratten als stoelen gebruikt. Leuk, maar niet te lang en liever niet te vaak. 

Toch ben ik elke keer aangenaam verrast door de helende werking van verhuizen. Eerst krijg je de kans om al je verzamelde spullen eens goed door te nemen, en vooral ook om enorm veel weg te gooien. Zo staat het sieradendoosje dat ik voor 2,50 op Koninginnedag hebt aangeschaft nog steeds in een tas in de hoek, omdat het eigenlijk al uit elkaar viel toen ik het kocht. Weg ermee. Die stapel kapotte kleren wacht al een jaar op een bezoek aan de kleermaker, maar heb ik ze nou echt gemist? Achter de bank ligt al sinds de vorige verhuizing een stapel tijdschriften en zogenaamd belangrijke post. In de kast staat een doos vol oude apparatuur, snoeren en nog wat handige opbergkistjes/handventilators/fotolijstjes: weg, weg, weg. Zonder omkijken in een vuilniszak en buiten zetten. Heerlijk.

Dan het nieuwe huis: zorgvuldig en aandachtig pak ik alles uit. Van elk boek, elk kopje en elke schoen weet ik precies waar het staat. ‘Overzicht van uw inboedel, voor een gevoel van rijkdom en rust’. Bovendien draag ik weer mijn leukste kleren in verrassende, nieuwe combinaties, want ik weet weer wat ik allemaal in huis heb.

Doet het ietwat rigide Rust en Reinheid niets voor je? Verhuizen is ook back to basic en geeft een soortgelijk gevoel als kamperen. In de wittebroodsweken van jou en je nieuwe onderkomen, waarin je uit een kartonnen doos en een weekendtas leeft, merk je hoe weinig je eigenlijk écht nodig hebt. Daarom is het ook een goed idee om bij het uitpakken nog eens de vuilniszakkenrol ter hand te nemen en een tweede schifting te maken tussen mooi en lelijk, nodig en overbodig. Ruimte maken, zodat je in de jaren erna weer keihard toe kan slaan op Koninginnedag, in de H&M en op de antiekmarkt. Als het de spuigaten uitloopt, zet ik wel een verhuizing in scène. Maar ik betwijfel of mijn vrienden daarvoor hun bed zouden uitkomen. 


Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons