nieuwsbrief
menu Asset 14

Kleuren van vergaan

Kunst Videoredactie
Mail

The Weight of Colour organiseert vrijdag 9 november een avondprogramma gewijd aan de vergeten geschiedenissen van kleur in film. Dit laatste evenement van The Disappearance of Colour concentreert zich op vergaan, maar ook over het nieuwe dat ontstaat wanneer iets vergaat. In oktober publiceerde wij een aantal columns over kleur. Nu de laatste editie, aflevering IV: kleuren van vergaan.

Op YouTube worden filmpjes tot in de eeuwigheid aan de goegemeente toevertrouwd, in tegenstelling tot film op niet-digitale dragers die met de tijd zullen vergaan. Zoals de oude vertrouwde VHS-banden, die zo vaak gekopieerd werden en daardoor eigenaardige en vervormde beelden konden vertonen. Zulke kleurrijke extremen en andere dingen die fout lijken te gaan, lenen zich mooi voor glitch art video’s waar het juist draait om dat wat afbreekt en verloren gaat.


Glitch in een video

In zulke processen van aftakeling of ontbinding ontstaan nieuwe kleuren. Beschadigingen op de emulsielaag van een 35mm film zorgen bijvoorbeeld voor de groene ‘kabels’ die je soms over een film ziet lopen in een bioscoop waar analoog geprojecteerd wordt. Wanneer je hier op gewezen bent, zul je ze in het vervolg altijd zien en krijgen deze kleuren een nieuwe betekenis. Operateurs vrezen meteen dat de film beschadigd raakt en de kijker denkt een slechte filmkopie of de onkunde van de operateur te zien. Na de digitalisering in de filmwereld hebben deze extra groentinten juist een nieuwe, positieve lading gekregen terwijl een analoog medium met uitsterven bedreigd wordt.


Hoe film door projectoren beschadigd kan worden en hoe je het daarna op het grote scherm kan herkennen

Wanneer er krassen op de film komen, is dat niet altijd een probleem. Krassen in of verven op filmmateriaal kan zelfs een artistieke mogelijkheid zijn. Zo krijg je, in de woorden van experimenteel filmmaker Stan Brakhage, "a sense of the surface": het gevoel van filmmateriaal als iets tastbaars en bewerkelijks.


Stan Brakhage over het krassen in film

De focus verschuift dan van film als een venster op de wereld, naar film als een materiaal waar je mee kunt ‘boetseren’ of mee kunt werken als een schilder, zoals Brakhage zelf deed in bijvoorbeeld The Dante Quartet.


De korte experimentele film The Dante Quartet (1987) van Stan Brakhage

In de bewerkelijkheid van het filmmateriaal ligt echter ook het ontbindingsproces besloten. Een filmmedium dat bij uitstek snel en karakteristiek verloren gaat, is nitraatfilm. Dit soort film werd in de vroege jaren van de cinema gebruikt en het was een kwetsbaar en licht ontvlambaar materiaal. De found footage documentaire Lyrisch Nitraat van Peter Delpeut toont de kleurrijke poëzie van deze drager. Niet alleen bestaat de film uit een bijzondere verzameling van getinte en getonede vroege kleurenbeelden, maar ook uit stukken ontbindend nitraat. Na het recente faillissement van het Nederlandse filmlaboratorium CINECO is het nog maar de vraag of er nog veel filmmateriaal gerestaureerd en gedigitaliseerd zal worden. Een verloren paradijs in film.


Fragment uit Lyrisch Nitraat (1991) van Peter Delpeut

Absaline Hehakaya (1987) is programmeur voor The Weight of Colour, studeert Wijsbegeerte en Film en is daarnaast werkzaam als operateur in Filmhuis Kriterion.

Wij geven 4 x 2 vrijkaarten weg voor The Disappearance of Colour, een avond van lezingen en viewings over kleur in film, op vrijdag 9 november in SMART Project Space te Amsterdam. Mail gauw naar zara@hardhoofd.com om kaartjes hiervoor te winnen!


Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons