nieuwsbrief
menu Asset 14

Grotemensentafel

Artikel Hiske Versprille
Mail

Ik heb het altijd verschrikkelijk stom gevonden dat kinderen als een soort lagere diersoort worden gezien, wat eten betreft. Waar Italianen hun kroost vrolijk volstoppen met orgaanvlees, polenta en grote glazen rode wijn, hebben veel Hollandse ouders nog altijd het idee dat een kind het best gedijt bij kindermenu’s van kip, patat en appelmoes - iets waar ik op zesjarige leeftijd al woedend van werd. Ik wilde verdomme geen Happy Meal. Ik wilde de mysterieuze happen die mijn ouders hun bezoek voorschotelden. Gevulde avocado. Koolvis met druiven. Viennetta.

Nog altijd word ik een beetje opgewonden bij het zien van Viennetta of After Eight. Beide waren vroeger voorbehouden aan de grotemensentafel. Mijn jongere broer en ik moesten het als dessert doen met een Calippo. Je ziet nooit een volwassene aan een Calippo zuigen, en dat is omdat Calippo’s zuigen. Behalve dat het eten van deze ijsjes je het gevoel geeft dat je Kapitein Iglo moet pijpen, zijn het oneetbaar zoete, helse kleur- en smaakstofbommen waar iedereen die goed bij z’n hoofd is zich verre van houdt.

Nee, dan Viennetta. Dan After Eight. Alleen die namen al. De reclames die deze zaken aan de man brachten gingen altijd over knappe, heel erg lange mensen in een statig kasteel, of gesoigneerde upper class op een cruiseschip of op bezoek bij de ambassadeur. Op saksofoonmuziek [sic] stopten ze vieze ijstaart in hun mond, en synchroniseerden daarbij vanuit het Duits: “Heeeerlijk rijk vanille of walnootijs tussen ooooonweerstaanbaar knapperige chocolaagjes.”

Illustratie: Baukje Stamm

Viennetta eet ik nooit meer. Een After Eight nog wel heel af en toe, waarbij een strikt ritueel wordt gevolgd. Eerst dient het platte bonbonnetje met twee vingers uit het zakje gehaald te worden. Vervolgens wordt het zakje besnuffeld, want dat ruikt heel prettig naar een combinatie van cacao en karton. Dan worden de hoekjes afgebeten, dan de zijkanten, en daarna probeer ik de twee chocoladehelften van elkaar te scheiden om de pepermuntsuiker er af te likken. Dat kan niet. Er is een of andere natuurkundige wet die het scheiden der After Eight-helften verbiedt. Immer begint de chocolade te brokkelen of - erger nog - te smelten, en de besmeurde vingers gaan met een teleurgesteld “eeeeeeh” richting mond.

Het is een mysterie. Met Princekoeken en Oreo’s kan het wel, maar een deelbare, aflikbare After Eight zal voor de hoge heren van de Nestlé zeker weer “te kinderachtig” zijn ofzo. Nou, zoek het maar uit, hoge heren van de Nestlé. Zoek het dan maar uit.


Hiske Versprille

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons