nieuwsbrief
menu Asset 14

Ver-zinloos jezelf

Artikel Timo Pisart
Mail

Tongetje draaien bij de kluisjes, veel te dronken worden in een zuipschuur een dorp verderop, de hele dag Pokémon Red spelen (en ruilen met je vriendjes!), donderdagnacht uitgaan tot het ochtendgloren om je vrijdag ziekjes op de bank door te brengen en je te laten verzorgen door moederlief: die tijden zijn voorbij. Je ging studeren, je ging uit huis, je werd zelfstandig en volwassen.

Gelukkig heb ik een tijdmachine ontdekt. Een paar keer per jaar ga ik langs bij mijn ouderlijk huis (in het Brabantse gehucht Engelen, met een supermarkt, parkje, drie kerken, voetbalclub, vijftien hangjongeren en een friettent). En dan júist als de usual suspects - verjaardag, begrafenis, zilveren huwelijk, moederdag, dood van een al veel te oude, veel te geliefde kat - me er niet toe dwingen.

Waarom? Ik vind het belangrijk me af en toe te verlossen van de beslommeringen van het dagelijks leven, om eventjes te vergeten dat ik verantwoordelijkheden heb en me volwassen dien te gedragen. Op zulke dagen pak ik de trein naar Brabant, neem mijn telefoon niet op, sms niemand terug, laat mijn laptop in de tas zitten, laat de veertig nieuwe mails een dagje onbeantwoord en plof neer op de bank om Dr. Phil te kijken met mijn moeder. Voor één avondje ben ik compleet zinloos. Eén dagje ontspan ik me, zoals ik dat deed toen ik een tiener was.

Traditiegetrouw eten we samen - niet al te moeilijk, maar altijd lekker: mijn favoriete aardappelkroketjes, biefstuk en een puike sla met avocado - en zitten minstens nog twee uur aan tafel te keuvelen. Vervolgens keren we terug naar de zwartleren bank, planten de kat op schoot (ze leeft nog) om de rest van de avond domme tv-programma’s te kijken. Mijn moeder duikt op tijd onder de wol, mijn vader zit nog een halfuur knikkebollend naast me, voor ook hij naar boven gaat met de woorden: "Je maakt het niet te laat, hè, jongen?"

Het liefst zit ik dan nog twee uur Comedy Central te kijken terwijl ik een heel pak toastjes met brie verorber, voordat ik in bed kruip en mijn oude knuffelaap ("Aap", heet ie) omarm. Grappig, hoe zinvol zinloosheid soms kan voelen.


Timo Pisart

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons