nieuwsbrief
menu Asset 14

Meisjeslego

Artikel Noor Spanjer
Beeld Aart-Jan Venema
Mail

Ook in mijn vriendenkring is het aan de orde van de dag: Facebook stroomt vol met foto’s van positieve zwangerschapstesten, geboortekaartjes en verfrommelde babyhoofdjes, honderden likes verzamelen zich en ik lig met een kater in bed. Mijn minnaar is net de deur uit, de afwas staat te schimmelen op het aanrecht en geld verdien ik nauwelijks. Mijn jaren als dertiger zijn aangebroken, terwijl elders vliezen breken, verse gezinnen worden gesticht en grote carrièrestappen worden gemaakt, doe ik niet mee. Althans, voorlopig niet.

Behalve wantrouwig tegenover al dit jonge gespuis dat mijn vrienden inpikt, vind ik die kleintjes om me heen ook best schattig, af en toe. Daarom struin ik het internet af op zoek naar een cadeautje voor mijn jarige petekind. Zelf was ik vroeger verzot op LEGO: mijn barbies woonden in spectaculaire LEGO-villa’s en mijn knuffels zwierven over de wereldzeeën in LEGO-schepen. Ik ken LEGO als het grenzeloze speelgoed dat de verbeeldingskracht, fantasie en creativiteit van kinderen prikkelt. Het schijnt zelfs dat spelen met LEGO bijdraagt aan de ontwikkeling van je ruimtelijk inzicht.

Sinds begin dit jaar is het Deense wondergoed ‘verrijkt’ met LEGO Friends, speciaal meisjeslego. In Heartlake City wonen de vriendinnen Mia, Emma, Andrea, Stephanie en Olivia. Ze zijn gek op koken, rondhangen in beautysalons, schoonmaken en paardrijden. Hun haren lang en golvend, hun ogen groot en opgemaakt. Alle huizen, straten en interieurs in Heartlake City zijn roze en paars, de perkjes in de tuin hartvormig en de rokjes kort. Bovendien zijn de poppetjes niet de iconische, gele, vierkante minifigs zoals in het oorspronkelijke LEGO, maar welgevormde, grotere figuurtjes, met billen en borsten. In niets lijken Heartlake City en haar bewoners eigenlijk nog op LEGO: je fantasie hoef je niet te gebruiken, de voorgeproduceerde ‘sets’ zeggen je precies welk verhaal er wordt verteld.

Illustratie: Aart-Jan Venema

LEGO Friends is volgens de makers ontwikkeld om meisjes weer bij de LEGO experience te betrekken, en zou moeten appelleren aan hun ‘natuurlijke smaak en interesses’. Meisjes zouden LEGO namelijk niet meer zo leuk vinden, daarom deed het bedrijf hier ruim vier jaar lang onderzoek naar. Volgens LEGO verlangen meisjes van hun speelgoed dat het bestaat uit een gedetailleerde, op personages georiënteerde wereld, waarin creativiteit en realistisch rollenspel centraal staan. Iets waar LEGO volgens mij al lang op inspeelde met, bijvoorbeeld, de Harry Potter-set, of het Christmas thema. Maar volgens LEGO bestaat de ‘natuurlijke’ smaak van meisjes dus uit hartjes, diamanten en roze, en interesseert de helft van de wereldbevolking zich voornamelijk voor vriendinnen, koken en beauty.

Op televisie en in de bioscoop zie je hetzelfde; vrouwen spelen maar al te vaak een stereotiepe of marginale rol, uitzonderingen als Birgitte Nyborg (Borgen) daargelaten. Het verraderlijke van LEGO Friends is dat het voor kinderen wordt gemaakt. Het ooit zo inventieve, originele en vooral gender-vrije speelgoed fluistert meisjes in hoe hun dromen eruit moeten zien (roze), en hoe de toekomst (beperkt, saai en hersenloos). Gelukkig heb ik op zolder nog een doos staan met oude LEGO. Echte LEGO dus. Dat geef ik cadeau aan mijn peetzoon, zodat hij er samen met zijn vriendinnetjes blauw-groen-paarse fantasiewerelden van kan bouwen.


Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.
Aart-Jan Venema is freelance illustrator en verhalenverteller. Hij werkt onder andere voor NRC.next, de Groene Amsterdammer en hard/hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons