nieuwsbrief
menu Asset 14

Vertelkunst

Artikel Bart Verbunt
Mail

Ben je nu weer naar een computerscherm aan het staren in plaats van buiten aan het spelen? Heb jij ook wel eens behoefte aan een menselijkere vorm van informatieoverdracht? De kracht van het gesproken woord bijvoorbeeld, de edele vertelkunst? Ga dan eens naar de verhalenavonden van cultureel centrum Mezrab.

Ik geef dit advies met gemengde gevoelens omdat de verhalenavonden van de familie Sahebdivani het beste passen in een huiskamerachtige omgeving, en dan het liefst een die niet overvol is. Daar staat tegenover dat de storytelling night voor mij misschien wel het leukste terugkerende evenement van Amsterdam is en dat ik Mezrab tot in de lengte van dagen een goed gevulde zaal met enthousiast publiek toewens. Jou, lezer, gun ik de oeroude maar nog altijd magische ervaring van het in gezelschap luisteren naar een verhaal. Voorlopig zal het toch geen stadionact worden, hoewel Mezrab afgelopen zomer een goed bezocht (en prachtig) onderdeel was van het knusse Zwerfklankfestival in de Tolhuistuin.

De taakverdeling binnen de familie is ongeveer als volgt: zoon Sahand vertelt, moeder maakt soep (zeer aan te raden) en zingt soms een liedje, de andere zoon helpt mee in de bediening en vader laat op uitnodiging van Sahand horen hoe een verhaal klinkt in het Iraans. De Sahebdivani's komen namelijk uit Iran en daar is het vertellen van verhalen nog steeds zowel kunst als vermaak. Sahand heeft het vertellen dan ook van zijn vader geleerd, zijn vader weer van zijn vader, enzovoort.

Verhalenavond op de vorige locatie van Mezrab

In Mezrab mag iedereen een verhaal vertellen, twee keer in de maand is de avond in het Engels en één keer in het Nederlands. Eén van die avonden is gereserveerd voor het vertellen van waargebeurde verhalen, maar in de praktijk mag je eigenlijk altijd alles delen. Zo zijn er dus ervaren vertellers die sprookjes en sagen voordragen, compleet met stemmetjes en goed getimede pauzes, maar ook jongemannen die zich laten inspireren door een voorgaand verhaal of vertellen over de dag van hun besnijdenis. Sahand vertelt het eerste verhaal en praat de avond aan elkaar. Als je zelf een verhaal wilt vertellen kun je je hiervoor van tevoren of in de pauzes aanmelden.

Op 28 oktober organiseert Sahand het avondprogramma van het Storytellingfestival in Podium Mozaïek. De verhalen die hij daar zal vertellen, zijn gebaseerd op epische vertellingen uit het oude Iran. De band die hem begeleidt, is speciaal voor dit evenement samengesteld en de vijf bandleden worden naar Amsterdam gevlogen vanuit Madrid, Rome en Londen. Hun funky herinterpretatie van oosterse volksmuziek weerspiegelt Sahands benadering van de eeuwenoude verhalen.

Een clip van één van de bands die muzikanten levert.


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons