nieuwsbrief
menu Asset 14

Koester je ongemak

Artikel Noor Spanjer
Mail

Al twee weken loop ik rond met een fietspomp in mijn tas. Er zit een klein gaatje in mijn band waardoor deze langzaam leegloopt. Toen ik daarmee bij de fietsenmaker aankwam, stond ik vijf minuten later met ruzie en onverrichter zake weer buiten (lang verhaal). Dit is dus mijn tijdelijke oplossing, die nu al langer duurt dan aanvankelijk de bedoeling was; geen cent te makken, niet in staat om zelf een band te plakken en bovendien te lui. Gek genoeg begin ik inmiddels te wennen aan het dagelijks oppompen van mijn band. En ik stel de oplossing van het probleem nog even uit.

Toen ik een tijd geleden helemaal geen fiets had, werd ik gedwongen heel creatief met mijn tijd om te gaan: ik werd er een betere planner van. Ik maakte stadswandelingen door buurten die ik anders nooit met zoveel aandacht zou bekijken en sprong achterop bij langsfietsende vrienden die ik anders was misgelopen: allemaal dingen die ik niet had willen missen. Is je sleutels kwijt raken echt zo erg? Ik logeerde bij een vriendin, iets wat ik al tijden niet gedaan had, en leende een jurk van haar die nu nog in mijn kast hangt. Of die keer toen mijn portemonnee uit mijn tas was gestolen: iedereen nodigde me spontaan uit om te komen eten, totdat ik weer een pinpas tot mijn beschikking had. Het werden van die onverwachte, memorabele avonden.

'Geen hulp voor Giusto Cerutti' - Collectie Spaarnestad Photo/Het Leven

Als dingen anders gaan dan gepland of gedacht, word je aangesproken op je flexibiliteit, je creativiteit, geduld en doorzettingsvermogen. Als je vervolgens niet hysterisch in een hoekje gaat liggen huilen, word je beloond met een goed gevoel: je bent in staat om ook zonder de dagelijkse gemakken van een huis, fiets of geld een goede tijd te hebben. Bovendien weet je weer wat je vrienden waard zijn, én geniet je extra van al je gemakken als alles het weer doet. Het ontregelen van je leven levert je alleen maar voordelen op.

Ik vergat eens mijn lenzen toen ik naar de Waddeneilanden afreisde, wat meer dan onhandig was want zonder mijn lenzen zie ik weinig, eigenlijk niks. Ik belde met een opticien uit Harlingen om te vragen of hij de benodigde sterktes in huis had, waarna ik de jongen van de snackbar bij de boot belde en hem vroeg of hij de lenzen wilde ophalen en deze aan de kapitein van de veerboot wilde meegeven. Dat deed hij, en een paar uur later haalde ik mijn ogen op bij de kapitein in de haven van Terschelling. Iedereen had in goed vertrouwen en zonder zeuren meegewerkt, en dat gegeven alleen al, maakte dat ik een week gelukkig door de duinen fietste.


Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons