nieuwsbrief
menu Asset 14

Handige huisdieren

Artikel Joyce de Badts
Mail

Toen ik drie jaar geleden een vervallen gelijkvloerse woning in Antwerpen kocht, bleek vooral het opknappen van de verwilderde tuin de grote uitdaging: het was een jungle, er lag een hoop rotzooi en uit de grond staken de uiteinden van allerlei ondefinieerbare objecten. Een pluizig stukje stof bleek na opgraafwerk een matras met bijhorende lattenbodem. Ik stuitte op een ondergrondse verzameling handtasjes. De meesten waren leeg, in één exemplaar vond ik een sleuteltje en een kam met nog wat haar eraan. Een fietsketting, een carburator, een tiental beenderen (van een hond?) en vier ingegraven zakken knauf volgden. De zakken scheurden en de regen maakte van het braakliggende terrein een homogene witte massa.

Horta, dé Belgische keten van tuincentra, laat geen seizoen voorbij gaan zonder via de radio te toeteren dat ‘tuinieren keihard genieten’ is. Tijdens de schier eindeloze opgraafwerken dacht ik aan die slogan en aan mijn kindertijd, toen onkruid uittrekken en grasmaaien thuis deel uitmaakten van de werkstraffen. Ik had zelf nooit kunnen vermoeden dat er ook in mij een tuinier zou schuilen. Maar sinds mijn hof min of meer ontdaan is van alle rotzooi, en er gras, bloemen en zelfs wat frambozen in groeien, blijkt dat ik er inderdaad van geniet. Ik heb zelfs ooit op een sollicitatiegesprek ‘tuinieren’ geantwoord op de vraag wat mijn hobby’s zijn.

Sinds een jaar en drie maanden heb ik hulp bij het bijhouden van mijn hof. Ze zijn met z’n drieën en komen uit Lokeren. Ze zijn altijd opgewekt en steeds vroeg uit de veren. Ik heb ze ooit namen gegeven, maar die zijn nooit echt ingeburgerd. Ze zijn nu bekend als ‘die kleine rosse’, ‘die kwaaie zwarte’ en ‘die simpele grijze’. Mijn drie kippen hebben elk een heel eigen karakter. De zwarte is het assertiefst (loopt me constant voor de voeten), de kleine rosse het mooist (een sierkipje) en de grijze is nogal emotioneel (accepteert niet dat haar eieren niet bevrucht kunnen zijn zonder haan en blijft dan toch dagen broeden tot ik haar eraf haal. Vergeet dan binnen een minuut dat ze eigenlijk wilde broeden).

Overdag lopen ze rond in de tuin, eten slakken, trimmen het gazonnetje en bemesten de planten met hun uitwerpselen. Ze zijn onmetelijk gezellig: zachtjes tokkend staan ze ’s ochtends voor het keukenraam. Na een ontbijt van granen gaan ze aan de slag: krabben, pikken, graaien, tokken, draaien, wroeten, wringen en dan een ei leggen. Na hun werkdag gaan ze in een kleine stoet content het hok in. Ze ruien niet, je hoeft ze niet uit te laten, ze eten alles, ik ben er niet allergisch voor. Als je ze stevig vasthoudt, kun je ze soms ook even knuffelen. Wel altijd met de pluimrichting mee aaien.

-

Dit is een gastbijdrage van Joyce de Badts (1981), ze studeerde taal- en letterkunde in Gent en woont nu in Antwerpen.


Joyce de Badts is Hard//hoofd-redactielid.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons