nieuwsbrief
menu Asset 14

Vieze kleuren

Kunst Videoredactie
Mail

In oktober en november organiseert het Materiaalfonds The Disappearance of Colour, een reeks van lezingen, films en workshops dat het derde en laatste deel vormt van The Weight of Colour, een internationale manifestatie waarin kleur centraal staat. In oktober publiceren wij in samenwerking vijf columns over kleur. Aflevering II: vieze kleuren.

Kleuren ontwikkelen was vroeger een vies karwei. Voor Indisch geel had je de urine van koeien op een strict dieet van mangoschillen nodig. Parijs groen maakten ze van een belangrijk bestanddeel van insecticide. Sepia kneep men uit levende inktvissen. Voor karmijnrood moesten er nogal wat Mexicaanse schildluizen worden fijngestampt. Vermiljoenrood werd uit kwik en zwavel gewonnen. Dutch pink, een vaalgeel goedje, haalde men uit onrijpe bessen. Zelfs het slijm van slakken was niet veilig; honderden kilo’s waren nodig om een diep purperpaars te krijgen.

Tegenwoordig worden de meeste kleuren met synthetische pigmenten gemaakt. Maar toch wordt er ook nu nog op onorthodoxe wijze gewerkt met kleur. Iedereen kan met doe-het-zelf methodes aan de slag met kleurpigmenten. Meisjes van 14 dip dyen hun haar met Kool Aid, verveelde bosbewoners maken rookbommen om het bos wat op te fleuren en peuters gaan los met melk.

Maar ook buiten de huis-tuin-en-keuken sferen haalt men kleur van vreemde plekken. Of beter gezegd, van vreemde wezens. Nicholas Godley heeft een enorm stuk gouden zijde laten maken door 163.000 spinnen. De enige manier om dat te doen was door de spinnetjes één voor één vast te klemmen en aan te moedigen om door te werken.

Wanneer kleuren niet op een vieze manier zijn gemaakt, betekent dat niet dat je er geen vieze dingen mee kan doen. In 1962 gebruikte de bizarre Franse kunstenaar Yves Klein vrouwen als levende verfkwasten. Kleins kunst had maar een kleur: blauw. Zijn verleidelijke verfkwasten hulden zich dan geheel in blauwe verf, om vervolgens onder begeleiding van monotone symfonieën tegen lege canvassen op te krioelen. Men zegt dat de modellen na afloop bijna altijd onwel werden.

In 2010 ‘bevuilde’ een anonieme groep een kruispunt in Berlijn met 500 liter milieu-vriendelijke verf, verspreid door 2000 passerende auto’s.

Tot slot, een wel heel vuile manier om kleur te gebruiken. In 1989 gebruikte de politie van Kaapstad waterkanonnen met paarse verf tegen demonstranten van de anti-apartheid beweging. Zo konden leden van de oppositie nog tot uren na de demonstratie duidelijk worden getraceerd. "The purple shall govern!" werd een nieuwe leus. Ook in roze, groen en blauw wordt deze tactiek nog steeds overal ter wereld toegepast. Hier te zien in Kampala, Uganda.

Flora Lysen is onderzoeker bij het Haus der Kulturen der Welt in Berlijn en promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is redacteur van The Weight of Colour.


Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons