De blauwe planeten vliegen ons om de oren. Maar daar kun je ook gewoon van genieten." /> De blauwe planeten vliegen ons om de oren. Maar daar kun je ook gewoon van genieten." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Grote blauwe planeet

Artikel Roos Euwe
Mail

Op zaterdag 30 juni vergaat de wereld. Op ons feest kun je overleven en een nieuw bestaan beginnen. In afwachting daarvan staan onze TIPS in het teken van het einde der tijden.

Je kent het wel: zodra je erop gaat letten is het overal. Wat is dan overal? Datgene waar je op begon te letten. Birckenstocks. Het stopwoordje “in die zin”. Zombies. Dat een grote blauwe planeet ons gaat verpletteren. Soms ben je de enige, en vraag je je af of je niet toch onder een steen leefde de afgelopen jaren. Soms hangt het in de lucht en ontstaat er ineens een gezamenlijk bewustzijn. Allebei even vreemd... want of jij bent gek, of de wereld is gek, maar zeker is dat dit ene overal opduikt. Meestal doe ik dat soort ideeën af als onzinnig, dat is de gemakkelijkste manier. “Ja, inderdaad, alles wijst erop dat we binnen drie dagen worden opgegeten door zombies, en pindakaas is inderdaad een soort zombievoedsel, en dat betekent dat ze eigenlijk al onze hele wereld hebben overgenomen, maar mag ik nu gewoon mijn boterham opeten?”

filmstill uit Melancholia (2012) van Lars von Trier

Maar ik moet die grote verbanden en theorieën ook maar eens onder ogen zien. De grote blauwe planeet die ons gaat vermorzelen, komt namelijk de laatste tijd telkens weer op mijn pad. In de duizelingwekkende, apocalyptische film Melancholia waarin dat grote blauwe onheil even aantrekkelijk als beangstigend is. In een werk van de gelauwerde kunstenaar Anish Kapoor waarin je als bezoeker in een bizar blauwkleurig limbo diezelfde planeet ziet opdoemen. Op de voorpagina van het NRC afgelopen vrijdag, met een tekening van wat er zou gebeuren als de aarde en planeet Venus net zo dicht bij elkaar zouden zijn als de planeten Kepler-36b en Kepler-36c. "These worlds are having close encounters" zegt de onderzoeker van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics over de twee toenaderende planeten. Volgens mij komen deze werelden allemaal heel dicht bij elkaar. Er hangt een apocalyps in de lucht. En ja, dat is totaal onzinnig, maar we kunnen er ook gewoon van genieten.

Zonder titel (1992) van Anish Kapoor, in bezit van De Pont, Tilburg.

Tekening van Kepler-36c, gezien vanaf het aardoppervlak van Kepler-36b.


Roos Euwe

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons